Clădirea monument istoric a fostei Uzine electrice din Botoșani își va schimb destinația. Ce vrea să facă proprietarul!

Clădirea monument istoric a fostei Uzine electrice din municipiul Botoșani își va schimba destinația. Preluată de curând de societatea comercială Rap-Mar SRL din orașul Săveni, administrată de omul de afaceri Liviu Martiniuc, construcția de la intersecția dintre Calea Națională și strada Sucevei ar urma să fie locuită.

Noul proprietar vrea să o transforme în spații comerciale și în locuințe colective, Practic, Liviu Martiniuc propune ca imobilul să aibă mai multe apartamente cu spații comerciale la parter.

Rap Mare SRL a preluat de la un lichidator o suprafață de teren de 1.356 metri pătrați de teren  și o construcție, fosta uzină electrică, de 850 metri pătrați.

Exemplu al arhitecturii victoriene industriale

Construcția Uzinei Electrice din Botoșani a fost începută în jurul anului 1906 și coincide cu perioada de modernizare a Municipiului Botoșani, fiind ridicată în locul unui generator, care producea energie pentru oraș. Astfel, în anul 1911, la Botoșani se inaugura un frumos exemplu al arhitecturii victoriene industriale. De acest imobil se leagă și numele inginerului Anghel Saligny, acesta implicându-se în realizarea construcției, care avea să devină monument.

Șase ani mai târziu, uzina electrică a fost dată spre folosință județului, fiind una dintre cele mai puternice din Nordul Moldovei. Botoșaniul a devenit astfel un oraș modern, atunci fiind realizată și canalizarea orașului, iluminatul electric și pavarea străzilor. Mai mult, pentru a genera electricitate, uzina folosea trei grupuri diesel, având împreună 1250 hp.

Un aspect diferit al acestui monument este că, în interior, există o hartă ce cuprinde traseul iluminatului stradal și al clădirilor alimentate cu energie electrică. Imobilul este compus din teren intravilan în suprafață de 1.356,00 mp și construcție în suprafață construită la sol de 850,00 mp.

În perioada comunistă, clădirea a aparținut IRE (Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie), iar după privatizare, aceasta a ajuns în proprietatea societății Servicii Energetice Moldova.

Caz tulburător în județul Botoșani. O fetiță de numai 7 ani a ajuns la spital după ce a consumat alcool sanitar

One thought on “Clădirea monument istoric a fostei Uzine electrice din Botoșani își va schimb destinația. Ce vrea să facă proprietarul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *