Cum a explodat prețul lemnelor de foc între pădure și sobe. Botoșănenii, disperați: Ne băgăm în ogheal, cu tot cu cojoc. De unde să scot bani, să fur?

Pensionarii nevoiași din județul Botoșani se așteaptă la o iarnă de coșmar după ce prețul la lemne a crescut. Cel mai greu va fi pentru bătrânii singuri care sunt nevoiți să plătească cel mai mult pentru a-și încălzi casele.

Prețul lemnului de foc a crescut cu 15% față de anul trecut. Cel puțin asta arată o serie de statistici naționale. Pe scurt, iarna aceasta, în curțile oamenilor lemnul poate să ajungă și cu peste 1.000 de lei metrul cub.

Pensionarii din mediul rural, dar și din orașele mici ale județului Botoșani, sunt efectiv disperați. Mai ales cei cu pensii de CAP, spun că iarna aceasta, cel mai probabil, vor îndura de frig și că în loc de focul din sobe, se vor baza mai mult pe plapume și căciuli.

Practic, ajutorul dat de Guvern s-a „topit” sub presiunea scumpirilor succesive ale lemnelor, din 2021 încoace.

Teoretic, lemnele nu s-au scumpit. Practic…

Reprezentanții Direcției Silvice Botoșani, spun că prețul la lemn a rămas același de anul trecut. În schimb s-au scumpit serviciile de transport și prelucrare a materialului lemnos. Ceea ce face ca prețul final de cumpărare, la client să fie cu mult mai mare decât în anii precedenți.

„Prețul propriu-zis la lemn nu a crescut față de anul trecut. A rămas același. Însă a crescut prețul la transport și prețul tăierii materialului lemnos pentru a fi utilizat pentru încălzire. Și asta fiindcă s-a scumpit combustibilul dar crește și salariul minim pe economie. Toate acestea se adaugă la prețul final”, spune inginerul Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.

Conform datelor de la Direcția Silvică, prețul unui metru cub, în pădure, la tăiere este de 450 de lei, pentru lemnul tare. La această sumă se adaugă cheltuielile de transport dar și cele pentru tăierea în butuci pentru sobă. Se ajunge la prețuri cuprinse între 700 și 1.000 de lei, în unele cazuri. Firmele private care cumpără lemn prin Direcțiile Silvice, își pun și adaosuri comerciale, care pot ridica prețul.

„Ne băgăm în ogheal, cu tot cu cojoc. De unde să scot bani, să fur?”

Pensionarii de CAP din rural spun că prețul la lemn este de coșmar. „Eu am 1.200 de lei pensie. Medicamente la femeie, dări la stat și la facturi și mâncare. Plus lemne. Dar de unde?”, se întreabă moș Toma, un sătean din zona Coțușca.

Alții spun că s-au resemnat și că vor scoate din lăzi plapumele cele mai groase. „Eu cumpăr cât pot. Cât mă ține buzunarul. După ce se termină ne băgăm în ogheal, cu tot cu cojoc. De unde să scot bani? Să fur?”, mărturisește un alt pensionar din mediul rural.

În orașe fără gaz, precum Săveni sau Darabani, localnicii sunt la fel de disperați. „Noi plătim lemnul gata tăiat, transportat. Este foarte scump. Ajunge și la 1.000 de lei. Sunt bătrâni singuri care se încălzesc cu plosca în așternut”, spune o localnică din Săveni, potrivit adevarul.ro

Tragedie! Un bărbat din Botoşani, găsit mort în casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *