Profesorii care au făcut chetă ca eleva lor să meargă la olimpiadă. Fata a luat locul I pe țară

„Școala înseamnă responsabilitate, viitor, pentru că un om fără școală nu poate avea parte de nimic”. Sunt cuvintele fetei de clasa a VII-a dintr-un sat bihorean care în urmă cu o săptămână a primit ajutorul constituit prin chetă de profesorii săi și a plecat la Olimpiada Națională de Limba rromani, de unde s-a întors cu premiul I pe țară. Este cea mai bună din clasa ei, cu o dorință „de a se ridica” ce impresionează, după cum au spus profesoarele sale, pentru Edupedu.ro. Olimpica este Sena Moldovan, o tânără de 15 ani din comuna Dobrești, unul dintre cei 7 copii ai unei familii cu părinți fără școală, o elevă „excepțională” care visează să-i învețe la rândul ei pe copii. Cea mai mare frică a Senei? Să nu cumva să dea greș față de copii, atunci când va deveni ea însăși educatoare.

Elevă în clasa a VII-a la Liceul Tehnologic „Livia Maria Gego” din Dobrești, județul Bihor, și prima pe țară la Olimpiada națională de Limba rromani maternă, Sena Moldovan a declarat pentru Edupedu.ro, într-un interviu acordat prin intermediul telefonului prietenei sale:

„Din păcate, părinții mei nu au avut o situație financiară prea bună când au fost de vârsta mea și nu și-au putut continua studiile. Din păcate, eu îmi fac singură temele. Telefon nu am. Am 15 ani, dar telefon încă nu am. Și cumva e mai bine așa. Mă descurc singură la teme”.

Cum a ajuns la Olimpiada de Limba Rromani? „A început să-mi placă încă din prima oră, din clasa a V-a am avut o atracție, chiar dacă mulți cred că limba rromani e o materie mai diferită, inferioară față de celelalte materii. Dar pe mine asta nu m-a împiedicat“, a povestit pentru Edupedu.ro.

Sena vrea să urmeze liceul pedagogic pentru a-i ajuta pe copiii mai mici decât ea și, chiar dacă familia nu o poate susține financiar, părinții „sunt alături de mine emoțional, își fac griji pentru mine. Suntem o familie unită. (…) Nu ne poate împiedica iubirea unuia față de celălalt”. Tânăra nu exclude și posibilitatea de a merge la Academia de Poliție după clasa a XII-a.

Sena Moldovan este una din cele trei fete de la Liceul Tehnologic din Dobrești, alături de Georgiana Nistor și Marinela Muntean, care au fost premiate la etapa națională a Olimpiadei de Limba rromani 2024 organizată la Buzău. Performanța elevilor a fost prezentată recent de publicația locală eBihoreanul.ro, care a titrat: „Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă din Bihor să meargă la olimpiadă și ea s-a întors cu locul I. Județul are cinci premianți la limba romani”. Pentru Sena, comunitatea a venit în ajutor ca să meargă la Olimpiadă cu îmbrăcăminte nouă.

Sena, elevă în clasa a VII-a, a obținut locul I pe țară la competiție, Georgiana, în clasa a IX-a, tot locul I, iar Marinela Muntean, în clasa a X-a la același liceu, mențiune. Toate trei spun pentru Edupedu.ro că a învăța este drumul spre succes, pentru viitor. În cazul Senei și al Marinelei, părinții nu au fost la școală sau nu au terminat studiile, iar responsabilitatea de a-și ajuta familiile este în mâinile lor, spun acestea, care văd în mersul la școală o speranță pentru a-și îmbunătăți propria viață și pe a celor din jur.

Sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *