Botoşănenii care conduc Iaşiul

Gheorghe Nichita şi Constantin Simirad
Gheorghe Nichita şi Constantin Simirad

Botoşaniul se poate lăuda că este judeţul care, indirect conduce şi Iaşiul. Actualul primar al municipiului Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, cel de la învăţământ, dar şi alţii sunt născuţi în Botoşani. Mulţi dintre ei au familiile aici, fac sărbătorile sau deţin proprietaăţi în judeţul Botoşani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, s-a născut la data de 13 mai 1941 în satul Coțușca din județul Botoșani. A făcut şcoala în sat, dar a  absolvit cursurile Liceului „Mihail Sadoveanu” (actualul Colegiu Național) din Iași, iar apoi Facultatea de Matematică din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1965). După absolvirea facultății, a lucrat, timp de trei ani, între 1965 şi 1968, ca profesor de matematică la un liceu din Dorohoi. În 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, ajungând până la gradul didactic de conferențiar doctor. Între anii 1973-1975, a fost detașat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în matematică.

Constantin Simirad a intrat în politică în anul 1991, înscriindu-se în Partidul Alianței Civice. În anul 1992 a fost ales ca primar al municipiului Iași, candidând pe listele CDR. A fost instalat oficial în această funcție la 22 iunie 1992. A fost reales ca primar la alegerile din 1996 (din primul tur cu 71% din voturi) și din 2000. În anul 2000 a înființat Partidul Moldovenilor, al cărui lider a fost. În anul 2002 a devenit membru PSD. La data de 28 noiembrie 2003, Simirad a fost numit prin decret prezidențial în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotentiar la Ambasada României din Cuba. A deținut această funcție până în decembrie 2006, când și-a înaintat demisia și a revenit în România, unde a fost pensionar. La 28 martie 2008, Comitetul Executiv al PSD Iași l-a desemnat pe fostul primar Constantin Simirad drept candidat la conducerea Consiliului Județean Iași. În urma alegerilor locale din 1 iunie 2008, Constantin Simirad a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, obținând 36,50% din totalul voturilor valid exprimate.

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, s-a născut la data de 15 septembrie 1956, în municipiul Dorohoi. A urmat şcoala şi liceul la Dorohoi, iar în 1976 este admis la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București, obținând diploma de subinginer în profilul Construcții; specializarea Tehnică Edilitară. După absolvirea Institutului, este angajat în august 1979 ca șef de punct de lucru la I.G.C.L. Iași – Secția Apă. Din noiembrie 1979, este transferat ca dispecer în cadrul Dispeceratului central al I.G.C.L., lucrând aici până în februarie 1988.

În paralel, studiază în perioada 1982-1987 la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași, obținând diploma de licență în specializarea Economia industriei, construcțiilor și transporturilor. Ulterior, între anii 1991–1995, studiază și la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice “Gh. Asachi” din Iași, devenind inginer diplomat în specializarea Construcții Hidrotehnice.

În politică, a  devenit  membru al Partidului Democrat din iunie 1995 până în anul 2000, deținând funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat filiala Iași. A candidat din partea acestui partid pentru funcția de primar al municipiului Iași la alegerile locale din anul 2000, dar a obținut doar 5% din voturi.

În iulie 2000, Nichita devine membru al Partidului Social Democrat.  A fost, pe rând, membru în Delegația Permanentă, secretar, vicepreședinte (2001-2003) și apoi președinte al organizației municipale Iași a PSD (2003-2005). Din aprilie 2006, deține funcția de președinte al organizației județene Iași a PSD, iar în decembrie devine vicepreşedinte la nivel naţional.

Pe 16 iunie 2003, viceprimarul Vasile Dumitriu se retrage din funcția de viceprimar, iar consilierul Gheorghe Nichita este ales de către consilierii locali, la propunerea primarului de atunci, Constantin Simirad, ca viceprimar al municipiului Iași. La propunerea primarului Constantin Simirad, lui Gheorghe Nichita i s-au acordat atribuții sporite de către Consiliul Local al Municipiului Iași. În ședința Consiliului Local din 28 noiembrie 2003, Constantin Simirad și-a dat demisia, iar Gheorghe Nichita devine primar interimar al municipiului Iași.

A candidat din partea PSD la alegerile locale din 6 și 20 iunie 2004, obținând în primul tur de scrutin 47,72% din voturi, față de numai 18,63% dintre voturi cât a obținut principalul contracandidat, Dan Cârlan (candidat din partea Partidului Democrat). În turul doi, Gheorghe Nichita a fost ales ca primar cu 59,24% din voturi.

La alegerile locale din 1 iunie 2008, Gheorghe Nichita a candidat pentru un nou mandat de primar al municipiului Iași și a obținut 44,57% din totalul voturilor valid exprimate, aflându-se pe locul I în topul preferințelor alegătorilor]. În turul II de scrutin din 15 iunie 2008, Gheorghe Nichita s-a înfruntat cu europarlamentarul Dumitru Oprea și a obținut un procentaj de 54,2% din voturile ieșenilor, câștigând un nou mandat de primar.

Liliana Romaniuc
Liliana Romaniuc

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Iaşi, Liliana Romaniuc, este şi ea botoşăneancă. S-a născut în municipiul Botoşani pe 7 septembrie 1958.  

A urmat apoi cursurile primare şi gimnaziale la Şcoala  8 şi Liceul „Mihai Eminescu” Botoşani, pe care l-a absolvit în 1977, când a şi intrat la facultatea de Matematică din Iaşi.

Imediat după absolvirea facultăţii, primeşte repartiţie la Liceul Textil Moldova, însă, la scurt timp, pleacă la Iaşi, unde lucrează ca profesor de matematică. Până în octombrie 2009 a fost inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Iaşi.

Lialiana Romaniuc are încă părinţii la Botoşani, unde, de altfel, a şi petrecut sărbătorile de Paşte.

Vasile Cepoi
Vasile Cepoi

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, s-a născut, în 1954, în comuna Tudora, din judeţul Botoşani. De-a lungul timpului, el a fost preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi (aprilie 2001-iulie 2003, 2004-2005), secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (iulie 2003-februarie 2004), director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (2005-2008). Este căsătorit şi are doi copii, fiind medic primar de medicina internă. Deţine case şi terenuri la Botoşani.

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, comisarul şef Liviu Zanfirescu, este născut pe 3 decembrie 1963 în municipiul Botoşani. El a terminat studiile liceale la Botoşani, iar în 1989 a absolvit Şcoala de subofiţeri de poliţie Slatina.

Liviu Zanfirescu
Liviu Zanfirescu

Ulterior a urmat Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi, pe care a absolvit-o în 1995. În  1999 a urmat cursuri postuniversitare de perfecţionare în siguranţa circulaţiei rutiere, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi. În 2001 a devenit şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, C.Z.C.C.O.A. Iaşi, iar în 2003 şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, I.P.J. Iaşi. A promovat în 2005 la nivelul de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi pentru ca în 2006 să devină şeful acestei instituţii. Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Din 26 august 2009 a redevenit adjunct.

Decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Dinu Airinei, este şi el botoşănean. S-a născut pe 1 septembrie 1954 în municipiul Dorohoi.

Prodecanul aceleaşi facultăţi, Vasile Cocriş, este născut tot în Botoşani, pe 16 decembrie 1951. De altfel, a urmat cursurile Liceului Economic, iar în 1975 a fost admis la Facultatea de Ştiinţe Economice de la Iaşi. Cocriş a fost  pentru o perioadă şi decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Trei botoşăneni conduc şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi. Gerard Jităreanu este rectorul universităţii şi decanul Facultăţii de Agricultură. El s-a născut pe 8 decembrie 1956 în comuna Havârna din judeţul Botoşani. Este preşedinte al Comisiei Naţionale de Doctorat (CNATDU), domeniul Agricultură – din 2006, dar şi preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice – din 2006.

Prorectorul cu activitatea didactică al aceleaşi universităţi, Vasile Vântu, este născut pe 28 decembrie 1957 în comuna Dobârceni din judeţul Botoşani.

De asemenea, decanul Facultăţii de Horticultură, Gică Grădinariu, este născut pe 18 ami 1954, în comuna Pomârla.

Numărul botoşănenilor pe poziţii înalte în Iaşi este foarte mare. Lor li se pot adăuga fostul şef de la Poliţia de Frontieră Iaşi, Dumitru Scutelnicu, care între timp s-a pensionat, dar şi fosta şefă de la Regionala de Drumuri şi Poduri, dar şi de la Compania de Drumuri naţionale şi Autostrăzi, Doina Tiron.

2 thoughts on “Botoşănenii care conduc Iaşiul

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Ce mare branza o bucata de cas!?Imi place de domnul fost subofiter,exemplu tipic pentru tablagii pilosi ajunsi mari sefi acum;cunosc o gramada de cazuri de tovarasi ,,desteptati”peste noapte,adica avansati in grad la ,,apelul bocancilor”;sau sefi care si-au târât în sitem şi nevestele devenind poliţiste peste noapte şi care acum sunt disperaţi de restructurarea delatfel imperioasă din numita Poliţie!

    1. Tudor. Persoana la care te referi este tocmai un exemplu de om care a luat-o de jos si a ajuns destul de sus prin munca. Este un profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *