Cât de mari sunt pedepsele pentru cei care nu respectă măsurile anti-Covid. Se poate ajunge şi la închisoare

Românii testați pozitiv la COVID dar asimptomatici vor putea sta acasă, în izolare, timp 14 zile, fără a mai fi internați în prealabil într-un spital timp de 48 de ore.

Este anunțul făcut miercuri de ministrul Sănătății, care precizează că un rol important îl vor juca medicii de familie.

Măsura, aplicată de multă vreme în alte țări europene, este implementată și la noi în condițiile în care în localitățile cu incidență mare de cazuri, autoritățile nu mai fac față.

Anchetele epidemiologice se fac greu, la fel și controlul la cei carantinați acasă. Mai grav este că a crescut numărul celor care încalcă legea și ies din izolare, deși sunt pozitivi. DSP și Poliția află tardiv și le fac dosare penale.

Românii pot fi testați la cerere din mai multe motive. Au nevoie de test pentru că pleaca din țară ori angajatorul a cerut testarea.

Sunt și români care doresc să știe dacă s-au infectat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave.

În prezent, dacă rezultatul e pozitiv, laboratorul anunță imediat Direcția de Sănătate Publică, iar pacientul ar trebui să își sune medicul de familie și să ajungă rapid la spitalul suport COVID, pentru o evaluare. Dacă medicii de acolo stabilesc că poate merge acasă, trebuie să rămână izolat 14 zile la domiciliu sau în alt loc indicat autorităților. Conform legii, DSP ar trebui să îl contacteze în cel mult 48 de ore de la rezultatul pozitiv, să înceapă o anchetă epidemiologică și să îi comunice că dacă nu rămâne izolat riscă un dosar penal și o condamnare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Mai mult, dacă ar rezulta decesul unei persoane, pedeapsa poate ajunge și la 12 ani. Ministrul Sănătății a anunțat că legea se va schimba.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Mâine seară, după cum știți, vom avea ședință de guvern, iar în ședință de guvern vom avea o ordonanță de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii și oligosimptomaticii fără comorbidități vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Vor fi monitorizați de medicii de familie și vor fi evaluați de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu și a putea să-și facă tratamentul, dar și de a-i proteja și pe ceilalți”.

Conform legislației actuale, angajații DSP ar trebui să comunice rapid poliției toate cazurile aflate acasă în carantină, iar agenții să facă verificări zilnice pentru a vedea dacă românii infectați respectă legea.

Vă informez că sunteți pozitiv, trebuie să rămâneți acasă. Rămâneți izolat la domiciliu, împreună cu familia”.

Încă din 9 septembrie, când a fost emis un alt ordin de ministru, persoanele infectate asimptomatice pot să iasă din carantină după cele 14 zile, fără să mai fie nevoite să facă 2 teste cu rezultat negativ.

S-a demonstrat că nu mai sunt contagioase, deși rezultatul poate fi pozitiv și la câteva luni după infectare.

La final e vorba de educație. De modul cum înțelege fiecare că trebuie și poate să îi protejeze pe cei din jur.

Și că, acolo unde există, cazurile în care autoritățile bâjbâie nu ar trebui să fie motiv de nerespectare a legilor și regulilor, ci dimpotrivă.

O convingere că de noi depinde să trecem cu bine peste această perioadă.

Sursa> Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *