FOTO Artistul din Botoșani cu voce de aur care a luat calea străinătății pentru a-și îndeplini visul. De la mama sa a moștenit iubirea pentru muzica populară

Nascut pe plaiuri botosanene, la data de 30.12.1989 si copilarind in satul Tocileni, de unde provine vrednicul de pomenire, Preafericitul Patriarh Teoctist, tanarul solist de muzica populara, Hatman Marian Savel, si-a descoperit pasiunea pentru muzica, si nu oricare, ci cea populara, inca de mic copil, cand o asculta cu multa dragoste si admiratie pe mama sa iubita, care interpreta melodii din repertoriul Irinei Loghin.

Vocea calda si sensibila a mamei sale l-a determinat sa devina interpret, totul incepand cu imitarea timida, atat fizica cat si artistica a indragitei interprete bucovinene, Sofia Vicoveanca.

Insa, din nefericire, vicisitudinile financiare l-au obligat pe adolescentul Marian sa urmeze, ca multi romani, calea strainatatii, cu speranta unui trai mai bun. Chiar si asa, aflat pe meleaguri straine, pentru a alina dorul de casa, pentru romanii din Diaspora, Marian a interpretat in nenumarate randuri melodii de dor si jale, din repertoriul aceleasi interprete, Sofia Vicoveanca, fiind si idolul sau muzical.

Dorinta nobila de a duce mai departe traditiile si valorile satului romanesc, l-au facut pe tanar sa revina acasa, unde sustinut de mama sa, permanent, va participa la concursul Mugurel Saucestean, unde obtine Mentiune. Si acesta a fost doar inceputul, deoarece, fiind o fire ambitioasa, se va inscrie la Scoala Populara de Arte din Botosani, unde isi modeleaza vocea sub indrumarea doamnei profesor Cornelia Ciobanu.

Cu sprijinul doamnei profesor, Marian va participa la numeroase festivaluri si concursuri, dintre care amintim cateva: Satule, mandra gradina – Bucecea, Cantec vechi din plai strabun – Vaslui, Elena Roizen – Constanta, Cantecele neamului – Suceava. Fara muzica populara simt ca nu as exista, nu as putea trai – sunt gandurile ce le poarta in minte si in suflet.

Merge cantand si canta mergand, neputand, nicicand, sa renunte la marea sa pasiune pentru folclorul autohton, oricat de greu i-ar fi in viata. Carismatic si sensibil, Marian poarta si transmite nu doar cantece de dor si jale, ci si invita pretutindeni pe tot romanul la joc si voie buna prin batute si sarbe.

Totodata, tanarul solist se inscrie la clasa profesorului de canto, Cristian Munteanu, din cadrul Scolii Populare de Arte din Suceava, care il descrie ca fiind o fire serioasa, extrem de ambitioasa, dar mai ales, un om care daca isi propune si isi doreste ceva cu multa ardoare, nu renunta si face orice pentru a-si atinge telurile.

In paralel, Hatman Marian indeplineste functia de agent postal al unei firme de curierat. Prietenii si colegii il stiu ca fiind un om harnic, mereu disponibil pentru ceilalti, nu spune niciodata Nu! la nevoile celor din jur, si este colegul care aduce buna voie la munca, incantandu-i mai mereu cu melodiile sale preferate. Fiind un suflet mare, care raspunde la nevoile celor din jur, si poate din cauza copilariei sale nefericite, Marian a participat si contribuit atat ca solist vocal, dar si financiar la toate editiile concertelor caritabile organizate de Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dirijat de Gabriel Corolea.

In prezent, Marian Hatman, a pus, prin multa munca si dragoste, bazele primului sau album, fiind ajutat si sprijinit de profesorul Petru Olaeru, din cadrul aceleasi scoli din Suceava, pe care si-l doreste finalizat, cat mai curand, pentru iubitorii de folclor romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *