Una din asistentele medicale de gardă în noaptea morții Alexandrei Ivanov primește despăgubiri de la Spitalul Județean Botoșani

Una din asistentele medicale de gardă în noaptea morții Alexandrei Ivanov primește despăgubiri de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani pentru că a fost suspendată di  funcție. Este vorba de Mariana Ramona Baltă, care a câștigat acțiunea deschisă împotriva unității medicale la care este angajată, după ce managerul de atunci i-a suspendat pentru 60 de zile contractul individual de muncă, ca urmare a situației generate de moartea în Maternitatea, pe 18 august 2023, a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani, care a fost neglijată de cadrele medicale care trebuiau să îi acorde asistență de urgență.

Tribunalul Botoșani a decis ca Mariana Ramona Baltă să primească salariile aferente perioadei în care a fost suspendată și actualizarea acestora la zi.

Solutia pe scurt:

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de contestatoarea BALTĂ MARIANA-RAMONA în contradictoriu cu intimatul SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ „MAVROMATI” BOTOŞANI. Anulează decizia nr. 1036/21.08.2023 emisă de intimat. Obligă intimatul la plata către contestatoare a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatoarea, de la data suspendării contractului individual de muncă, 21.08.2023, şi până la data de 20.10.2023, ziua anterioară zilei aferente revenirii în activitate a contestatoarei. Respinge capătul de cerere având ca obiect reintegrarea contestatoarei ca rămas fără obiect. Obligă intimatul la plata în favoarea contestatoarei a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Botoşani. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 02.04.2024.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Două asistente au conteatat decizia disciplinară

Două dintre angajatele de la Maternitate, care erau de gardă în noaptea morții Alexandrei Ivanov, contestă suspendarea din funcție. Este vorba de asistenta medicală Mariana Ramona Baltă şi de infirmiera Carmen Hilda Saviciuc, cele care au atacat la Tribunalul Botoşani deciziile de suspendare a contractelor de muncă.

Cele două salariate ale Maternităţii au depus acţiunile la instanţă în cursul zilei de marţi, acţiunile acestora intitulându-se „contestaţie decizie suspendare contract de muncă”

Potrivit raportului întocmit de Comisia de anchetă administrativă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, asistenta medicală Mariana Ramona Baltă a fost în activitate în noaptea de 17 spre 18 august, de la ora 19.00 până la ora 7.00, pe Secţia de obstetrică şi ginecologie 1.

Aceasta a declarat comisiei că Alexandra a fost preluată, în jurul orei 00.00, stabilă hemodinamic.

„Pacienta a fost transportată la pat, au fost recoltate analize în urgenţă, conform indicaţiilor primite în FOCG, a fost administrat tratamentul recomandat de medic, pacienta fiind în continuare monitorizată. În jurul orei 1.00, medicul a venit să vadă rezultatele analizelor şi au constatat că pacientele erau liniştite şi dormeau. Pe parcursul internării, pacienta a fost însoţită de patru ori la baie unde a urinat normal, iar sângerarea pe tamponul de vată era minoră. În jurul orei 5.00, pacienta a insistat să fie sunat medicul de gardă solicitând să fie chiuretată, iar la ora 5.11 a sunat medicul de gardă şi i s-a comunicat că pacienta insista să fie chiuretată de la internare. Medicul a recomandat continuarea supravegherii pacientei, considerând că nu se impune chiuretajul şi se continuă supravegherea pacientei ţinând cont de faptul că funcţiile vitale, sângerarea şi analizele nu impun chiuretajul. La ora 6.45 a însoţit din nou pacienta la toaletă unde a urinat spontan fără sângerare genitală”, se arată în raport cu privire la asistenta Mariana Ramona Baltă.

La rândul său, infirmiera Carmen Saviciuc care a fost de gardă în noaptea de 17 spre 18 august, de la ora 19.00 până la ora 7.00, pe Secţia de obstretică şi ginecologie 1, a declarat că pe tura ei Alexandra Ivanov nu a solicitat ajutorul său, ci a fost ajutată de asistent să meargă la toaletă pe picioarele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *