Cum riscă Botoșaniul să rămână fără Centrul Istoric. Arhitect: Se mai demolează, se mai face un bloc, altele se mai protejează, altele nu

Botoșaniul se numără printre puținele orașe din țară care se pot lăuda cu un Centru Istoric. Arhitectul Mihai Tulbure susține că centrul medieval este caracteristic municipiului reședință de județ și astfel de așezăminte vechi sunt specifice orașelor europene. Toate orașele mari au astfel ce centre, spune Mihai Tulbure, care atrage atenția că în ultima perioadă, din casele care au mai rămas neconservate încet, încet mai dispar din ele.

„Se mai demolează, se mai face un bloc, altele se mai protejează, altele nu. Altele se construiesc puțin forțat, forțează anumite parcele și asta în detrimentul orașului”. Botoșaniul e caracteristic cu acel centru medieval, cu acea piață 1 Decembrie 1918, unde e statuia maiorului Ignat, este caracteristică orașelor europene, transilvănene în general”, a spus Tulbure.

Potrivit acestuia, una dintre clădirile emblematice care a fost demolată este casa Semaca, însă o parte importantă de clădiri a fost salvată. Asta spre deosebire de alte localități vecine cu Botoșaniul, care nu se mai pot lăuda cu astfel de centre.

„Beciurile au fost spațiile de depozitare ale comercianților, cum s-au dezvoltat în orașe și e periculos să faci niște blocuri aici pentru că sunt foarte multe, adânci și costurile vor fi ridicate chiar dacă dorim. S-au mai încercat, ați observat. Încet, încet s-au mai dus. S-a demolat casa Semaca, dar am reușit, și acest mare ansamblu de locuințe și blocuri comerciale s-a deplasat spre cimitirul Pacea și astfel am salvat Centrul Vechi că altfel pățeam și noi ca multe alte orașe să distrugem centrul: Suceava, Fălticeniul e un exemplu unde s-a distrus absolut tot. Aici în schimb am păstrat”, a spus arhitectul.

Totodată, Mihai Tulbure atrage atenția că municipiul Botoșani nu și-a realizat un plan urbanistic zonal astfel încât să protejeze clădirile din Centrul Istoric.

„Municipiul nu și-a realizat un plan urbanistic zonal  pentru zona centrală de a proteja și a reglementa toate clădirile de acolo. În schimb, toți cei interesați de a construi, marile firme sau cei care sunt investitori imobiliari, și-au făcut planuri urbanistice zonale în folosul lor”, a declarat Mihai Tulbure.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *