Concert organizat de Asociația Bogdan Ota, pentru descoperirea tinerilor talentați

elevi in concertul organizat de Asociatia Bogdan ota BotosaniTrei elevi pregătiți de profesorul Roxana Ota, sora renumitului artist Bogdan Ota, vor fi concerta, pe 30 aprilie, de la ora 18.30, pe scena Casei Sindicatelor din Botoșani, în cadrul unui spectacol susținut de Asociația Bogdan Ota.

Vor putea fi audiate concertul în fa minor BWV 1056 de J.S. Bach în intepretarea lui Alexandru Plăcintă, Concertul in Re Major, Hob XVIII-11 de Joseph Haydn în interpretarea Sofiei Sălăjan și Concertul în La major KV 414 de W.A. Mozart în interpretarea lui Călin Calfa.

like facebookAcest eveniment muzical de excepție este o inițiativă a Asociației Culturale “Bogdan Ota”, ce își propună să promoveze persoanele cu talente deosebite în artă. Pentru a aduce în atenția publicului român valori artistice uluitoare, dar încă necunoscute, Asociația Culturală “Bogdan Ota”  organizează numeroase evenimente, unele caritabile și face demersuri pentru includerea în stagiunile filarmonicilor din țară a cât mai multor astfel de talente.

Prof. Dr. Roxana OTA

In 1999 absolvă Liceul de Artă „Stefan Luchian” din Botosani, urmȃnd apoi studiile universitare si postuniversitare din cadrul Universității de Artă „George Enescu” din Iași. Iși începe activitatea didactică o dată cu absolvirea facultății, în scurt timp obținȃnd alături de elevii săi rezultate remarcabile. Iși amintește că în primii ani i-au fost repartizați copiii considerați cei mai slabi, care însă sub îndrumarea tȃnărului dascăl obțin la examenele finale note de 10. In anii ce au urmat, elevii săi obțin din ce in ce mai multe premii naționale, iar in anul 2009 Roxana Ota obține prima confirmare internațională prin trofeul Jeunes Talents oferit lui Călin Calfa la concursul de interpretare pianistică din Nisa, Franța. Patru ani mai tȃrziu, același trofeu este obținut de Alexandru Plăcintă în cadrul unei competiții din Paris. Alte concursuri importante la care elevii săi s-au situat pe podium sunt  Zlatko Grosevik – Zagreb sau Pan Musica și Rosario Marciano – Viena. Unul din premiile cu care profesoara se mandrește este cel obținut pentru cea mai bună intepretare a unei lucrări clasice, chiar acasă la cei trei mari clasici vienezi – Haydn, Mozart și Beethoven.

Sutele de ore petrecute în sala de pian de către echipa elev-profesor sunt întotdeauna concretizate în concerte și recitaluri susținute în țară și în străinătate. La ultimile trei ediții ale Festivalului ”George Enescu”, Roxana Ota a fost invitată să participe cu elevii săi în cadrul recitalurilor organizate în Piata Festivalului. De asemenea, Bogdan Ota i-a avut ca invitați în concertele sale caritabile pe Alexandru Plăcintă și pe Sofia Sălăjan, în încercarea de a descoperi și promova în România, prin intermediul Asociației Culturale „Bogdan Ota”, acele talente artistice autohtone de excepție.

Roxana Ota consideră extrem de importantă legătura ce se creează între profesor și elev: Există o comunicare dincolo de planul material fără de care nu se poate lucra în acest domeniu. Dascălul are menirea de a deschide acel canal empatic ce completează și perfecționează informația brută.

Ștefan Alexandru PLĂCINTĂ

Studiază pianul din anul 2008 și la doar cei doisprezece ani ai săi are deja un palmares impresionant, ce cuprinde peste 30 de premii naționale și 7 internaționale. În 2013 a obținut Marele Premiu “Jeunes Talents” în cadrul International Piano Competition „Ville de Gagny” – Paris, iar în acest an a cucerit locul I la Olimpia Națională de la Giurgiu.

Întrebat de ce a ales să studieze pianul, Alexandru mărturisește că pura curiozitate s-a transformat mai târziu în ambiție și apoi într-o mare pasiune: Momentul acela in care dupa multa munca si multe repetitii, ajungi in fata spectatorilor si pur si simplu uiti de tine incercand sa-i faci fericiti pe cei ce te asculta, este unul unic si nu-l poti trai decat acolo pe scena.

Sofia Ștefania SĂLĂJAN

Cântă la pian de la șapte ani.  De atunci muzica face parte din  viața ei sub diferite forme, ocupându-i aproape tot timpul. Asemenea colegilor săi, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale de interpretare pianistică, obținând aproape de fiecare dată locul întâi. Debutul alături de o orchestră simfonică l-a avut la varsta de 12 ani pe scena Colegiului de Arta ”O. Băncilă” din Iași și apoi pe cea a Teatrului Muzical din Galați. Interpretarea sa se distinge prin rafinament și eleganță, calități premiate de-a lungul timpului de Radio Iași, Radio Romȃnia Muzical, Fundațiile ”Remember Enescu”, “Pro Piano” sau “Irina Sațchi”. In acest an Sofia a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică.

Atunci când nu cântă desenează. Este principala ocupație în timpul liber. Înzestrată cu un foarte bun spirit de observație desenează aproape impecabil și pictează foarte frumos de la portrete ale colegilor la compoziții și flori.

Călin Corneliu CALFA

La 12 ani, Călin Corneliu Calfa are deja un palmares de pianist adevărat. A început studiul pianului de la 7 ani, prima evoluție a sa în cadrul unui concurs internațional fiind la vârsta de 9 ani, la Nissa, în Franța, unde la Concursul Internațional de Pian ”Simone Delbert Fevrier” a obținut locul I al categoriei 9-10 ani și marele trofeu al categoriei 6-12 ani. A obținut de două ori, la Zagreb și la Viena,  alături de locul I pe podium, premiul special al juriului pentru cea mai bună interpretare din concurs a unui clasic vienez. De asemenea, a fost invitat de mai multe ori să concerteze la Viena, cu Franz Schmidt Kammerorchester și orchestra Simfonietta Baden.

 

One thought on “Concert organizat de Asociația Bogdan Ota, pentru descoperirea tinerilor talentați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *