Rasa de miei roz de la Botosani, invidia nemtilor

Nuanta blanii este foarte apropiata de un maroniu cu tenta roz. Obtinuta prin incrucisarea dintre turcana romaneasca si oile din stepele rusesti, noua rasa este in curs de omologare.
 Rasa karacul roz este marea vedeta din statiunea de la Popauti, in Botosani. Sefii tin aranjata frumos in cutii o colectie de blanite brumarii, negre si acum rozalii, ca dovada a anilor de cercetare. Rozul care starneste invidia nemtilor, renumiti in domeniu, se obtine printr-o mutatie genetica, spun specialistii.

 „Asta e roz. Este un amestec de fibre maro si albe. In functie de proportie, dau mai multe nuante la karakul roz. Roz inchis, normal, deschis. Cu sub-nuante: caramiziu, platinat, chihlimbar si pana la bej”, spune Gheorghe Bradatean, secretar stiintific.

 Anumite rase au fost importate din faimoasa zona Buhara, in Asia, iar inainte de ’89 aici venea toata protipendada comunista, inclusiv Ceausescu, sa-si aleaga pentru caciuli miei din rasa „karakul de Botosani”. Acum, desi perioada de glorie a statiunii a apus, tot vin crescatori din toata Moldova dupa aceasta rasa roz nemaivazuta.
Cercetatorii de aici se plang ca, desi au facut tot felul de proiecte, nu au reusit sa acceseze nici fonduri europene, nici finantari de la Ministerul Agriculturii pentru cercetare.
Daca pe vremea lui Ceausescu aici era o turma uriasa, de 17.000 de oi, acum nu a mai ramas decat a zecea parte. Iar pe cei opt cercetatori care continua sa lucreze, mieii fara seaman ii pot face sa spere intr-un viitor ceva mai roz.

 Sursa: stirileprotv.ro

2 thoughts on “Rasa de miei roz de la Botosani, invidia nemtilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *