FOTO Conacul unui boier dintr-o comună din Botoșani- de la clădire impozantă, la spital, iar acum se transformă în ruină

Conacul boierului Constantin Jianu din comuna botoșăneană Ungureni era cândva o construcție spectaculoasă, pusă la punct până la ultimul detaliu. A fost cândva o fântână arteziană cu conac, dar apoi, cu ani în urmă, a fost transformată într-un spital bine organizat și dotat cu aparatură medicală.

Aici, veneau mai mulți medici, care îi tratau pe localnicii din zonă, fiind internați inclusiv bolnavi din alte localități.

Potrivit exploratorului botoșănean Ionuț Haidău, spitalul a funcționat în conacul fostului boier din zonă, Constantin Jianu, clădire pe care boierul a donat-o în acele timpuri primăriei Ungureni pentru a fi folosită în scopuri sociale.

După anii 1990, căderea sistemului sanitar românesc a afectat și această unitate spitalicească care, cu timpul, a fost desființată. Clădirea este lăsată de izbeliște.

La vizita noastră am remarcat o clădire solidă cu ziduri groase din cărămidă cu nenumărate camere, magazii, beciuri și anexe, împrejmuite de o curte cu o suprafață considerabilă de aproximativ 4,5 ha și un parc dendrologic cu câțiva arbori din vremea boierului Jianu”, a povestit Haidău.

Foto: Ionut Haidau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *