Carduri sociale 2024. Amenzi uriaşe pentru cei care le folosesc greşit. Lista alimentelor ce pot fi cumpărate

Guvernul va continua să acorde, și în anul 2024, ajutor social pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 de lei la fiecare două luni, iar amenzile sunt uriașe pentru cei care le utilizează greșit.

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Adrian Câciu, cardurile sociale pentru produse alimentare și mese calde, vor continua să fie acordate prin programul „Sprijin pentru România”  categoriilor vulnerabile până în 2027.

Astfel, o dată la două luni românii vor primi ajutorul de la stat în valoare de 250 de lei, dar sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care le folosesc greșit.

Mai exact, 2.600 de lei este amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale, dar poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

„Încă nu avem o astfel de situație, dar fapta este evident de natură contravențională, se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce și sancțiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situații”, a spus Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș.

Carduri sociale 2024. Ce poţi cumpăra din ianuarie cu banii de la stat

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 se poate cumpăra orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi. Nu se pot cumpăra însă alcool sau țigări.

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Cardurile sociale vin cu o scrisoare în care sunt specificate condițiile în care trebuie folosite acestea, dar și cu codul pin.

Beneficiari carduri sociale 2024

Persoanele care beneficiază de cardurile sociale 2024 sunt cele ce au o situație financiară defavorizată. Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat direct beneficiarului de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițiați personal vreo procedură.

În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare, potrivit Antena 3 CNN

Astfel printre beneficiarii de carduri sociale 2024 se numără:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *