O companie din Botoşani a primit interdicţia de a participa la licitaţii publice din cauza derulării defectuoase a unor contracte

elsacoUna dintre cele mai importante firme din Botoşani se confruntă cu o problemă gravă legată de participarea la licitaţiile publice. Firma a avut reclamaţii din partea unor beneficiari a contractelor pe care le-a încheiat şi poată fi exclusă de la licitaţii, deja acest lucru întâmplându-se la o licitaţie organizată de Primăria municipiului Botoşani. Este vorba de firma Elsaco Electronic, ce a avut probele cu două contracte de livrarea a unor computere la universităţile de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi Dunărea de Jos din Galaţi.

like facebookFirma botoşăneană a fost reclamată de universităţi pentru că nu a respectat termenele de livrare, iar Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a consemnat aceste nerguli în dreptul societăţii. Certificatele în care sunt menţionate aceste reclamaţii mai sunt valabile până la sfârşitul acestui an, iar legislaţia prevede că autorităţile publice care organizează licitaţii pot respinge o firmă care are astfel de menţiuni. Aşa s-a întâmplat la licitaţia, organizată de Primăria Botoşani, pentru modernizarea Teatrului Mihai Eminescu, când Elsaco Electronic a fost descalificată.

„Acele certificate cu care apare firma noastră expiră la sfârşitul anului. S-a calculat  perioada contractului, plus garanţia şi ulterior doi ani după expirarea garanţiei. Noi practic nu avem nici o interdicţie, dar există o prevedere care specifică faptul că autoritatea contractantă, dacă are un un furnizor care are certificate constatatoare şi care a produs prejudicii majore, poate să îl elimine. Noi avem trei certificate constatoare pe computere, care nici unul nu a produs prejudicii. Aceste certificate poate da dreptul autorităţii de a te elimina, dar  nu este obligată, legistalţia spune „poate”. Este o putere imensă dată autorităţii şi nu te poţi judeca nicăieri. Aşa am păţit la licitaţia la Teatru şi am făcut gălăgie. Nu era normal, eu care am finanţat CET-ul cu 10 milioane de euro, nu sunt capabil să execut reabilitarea teatrului? Nici nu m-am gândit că pot fi dat afară de la Botoşani, numai că cineva de aici ştia. Este strigător ce s-a întâmplat, dar nu îi puteam contesta pentru că sunt acoperiţi.  Problema noastră mai mare este răutatea cu care judecăm, nu poţi chiar să mă dai afară de la Botoşani. Ceea ce s-a întâmplat la licitaţie este de o crasă imoralitate. Există autorităţi care scriu în caietul de sarcini această condiţii şi atunci nici nu putem participa. Până la sfârşitul anului ne va încurca şi uite cum o divizie poate crea multe probleme, eu nu fac computere decât 5%”, a spus Valeriu Iftime.

Acţionarul majoritar al grului Elsaco a mai adăugat, că după această întâmplare, şi-a schimbat strategia de participare la licitaţii. Astfel, în proiectele unde nu se cere experienţă similară participă cu firme noi înfiinţate, pentru a proteja patrimonioul Elsaco Electronic, şi după finalizarea proiectului firmele sunt închise. Metoda este aplicată şi de marile firme occidentale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *