Concert sub bagheta lui Cristian Brâncuşi, vineri seară, la Filarmonică

cristian brancusiVineri, 12 octombrie, ora 18.30
Botoşani, Casa de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: CRISTIAN BRÂNCUŞI
Solist: FLORIN PAUL, vioară (GERMANIA)

În program:

G. Verdi: Uvertura operei Puterea destinului (La forza del destino)
          Allegro; Allegro molto agitato; Andantino; Andante mosso; Presto…

Ed. Lalo: Simfonia spaniolă, pentru vioară şi orchestră, op. 21
                    Allegro non troppo
                    Scherzando: Allegro molto
                    Intermezzo: Allegro non troppo
                    Andante
                    Rondo: Allegro

 P a u z ă 

E. Grieg: „Peer Gynt” – suitele nr. 1 şi nr. 2

Suita nr. 1, op. 46

-Dimineaţa
– Moartea Aasei
– Dansul Anitrei
– Dans în peştera regelui munţilor

Suita nr. 2, op. 55

– Răpirea şi plânsul Ingridei
– Dans arab
– Furtună; Întoarcerea acasă a lui Peer Gynt
– Cântecul lui Solveig
CRISTIAN BRÂNCUŞI
      – dirijor –

    S-a născut la Târgu Jiu, în anul 1951. A absolvit cursurile conservatorului bucureştean: clasa de dirijat orchestră a maestrului Constantin Bugeanu  şi clasa de compoziţie a maestrului Ştefan Niculescu. În domeniul dirijatului a mai urmat cursuri de măiestrie cu Igor Markevitch (la Bucureşti şi la Weimar), cu Sergiu Celibidache (la München şi la Trier  în Germania), cu Witold Rowicky (la Viena) şi cu Karl Östereicher  la Academia de Muzică şi Arte Frumoase din Viena. A dirijat concerte în Italia, Germania. Polonia, Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Filippine, SUA, Spania, Venezuela şi Uruguay. Activitatea sa interpretativă mai cuprinde numeroase imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa)  vreo 15 discuri.
În perioada 1977-1983 a activat ca dirijor permanent  al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, apoi a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române  din Bucureşti.
Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Camera Radio România. În cei peste 25 de ani de activitate a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Este constant  preocupat de promovarea tinerilor interpreţi, dar a colaborat şi cu mari solişti din ţară şi  străinătate.
Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, având numeroase lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. Este şi un pasionat interpret al muzicii de avangardă, fiind deseori invitat să dirijeze în Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi precum şi în cel intitulat Worldmusic Days.
Din 1992, Cristian Brâncuşi este şi Profesor-asociat la catedra de Dirijat de orchestră a Universităţii de Muzică din Bucureşti, studenţii săi fiind deja consacraţi în viaţa muzicală a ţării şi cu premii în străinătate. (informaţii preluate de pe site-ul Orchestrei de Cameră Radio)
FLORIN PAUL
 – vioară –

  S-a născut la data de 21 ianuarie 1958, la Lugoj. A început studiul viorii în oraşul natal, cu Iosif Willer, apoi la Timişoara cu profesorul Ilie Lina, continuându-l la Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti, cu profesoara Elisabeta Tomescu-Ciomu, şi la Conservatorul de Muzică din acelaşi oraş, cu reputatul maestru Ştefan Gheorghiu. Calităţile sale artistice au fost remarcate de timpuriu, obţinând primul Premiu I la un concurs naţional la vârsta de numai 11 ani. Porţile adevăratei cariere interpretative s-au deschis, însă, odată cu câştigarea laurilor unor mari concursuri internaţionale: Jacques Thibaud, la Paris  Franţa (1977) şi Nicolo Paganini, la Genova  Italia (1979). Ulterior a câştigat şi alte importante premii la concursurile: Ludwig Spohr, la Freiburg  Germania (1982), Tibor Varga, la Sion  Elveţia (1984) şi Yehudi Menuhin, la Paris  Franţa (1985). În anul 1982, Florin Paul s-a stabilit în Germania unde, în primul rând, a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg, şi cu marele violonist Henryk Szeryng, în cadrul Academiei Bach din Stuttgart. În Germania, Florin Paul a ocupat succesiv mai multe posturi de concert-maestru: la Filarmonica din München, la Filarmonica din Stuttgart şi, din anul 1994, la Orchestra NDR (Radioul Germaniei de Nord) din Hamburg. Pentru scurtă vreme, în stagiunea 1981-1982, violonistul Florin Paul a fost angajat ca solist concertist al Filarmonicii de Stat Botoşani, post pe care l-a ocupat din nou în anii 2001-2002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *