Clădirea monument istoric din Botoșani, refăcută de un bancher, unde veneau în vizită regii României

O clădire monument istoric din Botoșani, refăcută de un bancher evreu, unde veneau în vizită regii României, este una dintre cele mai frumoase din municipiul reședință de județ. Este vorba despre Casa Moscovici, o clădire reprezentativă pentru Botoșani, care a fost construită înainte de anul 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”.

Regii României obişnuiau să-l viziteze pe acest misterios bancher botoşănean de origine evreiască, pe Boris Moscovici. O bună parte din viaţa acestui personaj rămâne în continuare secretă. În urma acestuia a rămas însă o superbă casă de patrimoniu, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Familia Moscovici era extrem de bogată, făcând afaceri bancare la Paris. Dovada bogăţiei lor o reprezintă şi casa de pe Calea Naţională, astăzi sediu al Bibliotecii Judeţene.

„O admirabilă reflectare a barocului italian de şcoală clasicistă, cu reminescenţe palladiene transmise probabil prin filieră austriacă“, spune cu încântare arhitectul Eugenia Greceanu, despre casa familiei Moscovici, în lucrarea sa, „Ansamblul Medieval Botoşani“.

Astfel, familia Moscovici fiind mai mult timp plecată, a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziţionată de Camera de Comerţ, instituţie care a folosit-o între cele două războaie mondiale. La parterul clădirii a funcţionat în 1888 şi o librărie, iar între cele două războaie a avut sediul acolo şi Garda de Fier.

În februarie 1941, la parterul Palatului Camerei s-a cedat o cameră, unde a funcţionat sediul „Ajutorului legionar”. La 1 Mai 1944, Consiliul de Administraţie a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al oraşului, două apartamente pentru Circumscripţia III Poliţie, iar la etaj pentru Instanţa Specială de Judecată, „Tribunalul”. Primul rege care s-a ataşat de Boris Moscovici a fost şi întâiul monarh al României Moderne, Carol I. Din paginile unei lucrări realizate de Asociaţia Comunităţilor Evreieşti din România, intitulată „Din Botoşanii de odinioară“, reiese faptul că între Boris Moscovici şi Carol I s-ar fi legat o strânsă prietenie, în staţiunea germană Karlsbad. Și Regele Ferdinand a venit de mai multe ori, în vizită la bancherul Moscovici.

“Venea îmbrăcat civil în anumite împrejurări şi se caza în casa lui Moscovici. A fost cazat şi oficial, în cadrul vizitei oficiale a regelui Ferdinand la Botoşani ”, povestea Ionel Bejenariu în anul 2012.

În prezent, la parterul Casei Moscovici funcționează 3 secții ale Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”. Clădirea este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din Botoșani, din anul 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *