Cinci primării din județul Botoșani s-au aliat pentru a cumpăra autobuze și microbuze electrice

Primăria Municipiului Dorohoi a depus cererea de finanțare prin PNRR pentru două autobuze şi cinci microbuze electrice în parteneriat cu patru comune.  Potrivit unui comunicat al unității administrativ teritoriale, nivelul actual redus de dezvoltare a mijloacelor alternative de deplasare (lipsa infrastructurii velo, lipsa punctelor de încărcare a autovehiculelor electrice/hibrid) a reclamat necesitatea realizării de investiții urgente în asigurarea de soluții sustenabile pentru satisfacerea nevoilor de deplasare ale populației Municipiului Dorohoi și localităților învecinate care generează deplasări zilnice spre și dinspre Municipiul Dorohoi, în speță, localitățile Comuna Broscăuţi, Comuna Hilişeu-Horia, Comuna Şendriceni şi Comuna Văculeşti.

La nivelul Municipiului Dorohoi, serviciile de transport public local acoperă doar parțial nevoile de deplasare ale populației, transportul local între localitățile exterioare și oraș fiind deficitar.
„Prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C10 – I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, Primăria Municipiului Dorohoi şi-a propus înființarea unui nou sistem de servicii ale transportului în comun, crearea unei flote sustenabile și non-poluante pentru menținerea unui mediu curat, respectiv achiziționarea a 2 autobuze şi 5 microbuze nepoluante, electrice, care cuprind și stații de încărcare rapidă pe traseu şi la autobază. Proiectul „Înnoirea parcului auto pentru transport public local” a fost depus în parteneriat cu patru U.A.T.-uri, respectiv Comuna Broscăuţi, Comuna Hilişeu-Horia, Comuna Şendriceni, Comuna Văculeşti, acestea fiind principalele localități generatoare de deplasări de tip navetă înspre/dinspre Municipiul Dorohoi”, arată Primăria Dorohoi.

Valoarea totală a investiției este în cuantum de 2.272.000,00 Euro (fără TVA). În această sumă se pot include și lucrările de construcții pentru branșarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor precum și activitățile de proiectare pentru stațiile de încărcare vehicule electrice.

„Scopul urmărit prin implementarea acestui proiect este creșterea gradului de atractivitate al municipiului, şi producerea unei cereri de deplasare în creștere, generată de elevi, angajați precum și alte categorii de navetişti. Serviciul de transport public local va asigura așadar serviciile atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul acestor patru U.A.T.-uri, urmând ca, ulterior, serviciul să fie extins și spre alte localităţi. Prezentul proiect va fi sprijinit totodată de investiții în infrastructura rutieră precum „Dezvoltarea Arterei <Podu Înalt>”, „Construire variantă rutieră de ocolire a Municipiului Dorohoi”, „Dezvoltarea infrastructurii velo în Municipiul Dorohoi”, proiecte care vor conduce la creșterea siguranței circulației rutiere precum și la reducerea consumurilor de energie cu transportul local. Noile mijloace de transport vor contribui în mod cert la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele private, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi și chiar la creșterea fluxurilor de trafic alternativ. Nu în ultimul rând, transportul local va asigura conectivitatea și continuitatea dintre traseele locale existente și cele viitoare ce vor fi dezvoltate la nivelul zonei funcționale și vor crește în mod real accesibilitatea municipiului și pentru localitățile învecinate”, arată Primăria Dorohoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *