Terapeutul din Botoșani care tratează copiii cu nevoi speciale în Londra. „Bunicii mei mi-au oferit cei 7 ani de acasă și mi-au fost de mare ajutor”

Andreea Masala, în vârstă de 30 de ani, este un terapeut din Botoșani care a părăsit România în urmă cu 14 ani. A plecat în Marea Britania, în Londra, unde s-a căsătorit cu Marius, și el român, și au la rândul lor doi copii, Rosie, de doi ani, și Mathias, de 8 ani.

Andreea a fost crescută de bunici în satul Tătărășeni. Lor le datorează educația primită, spune Andreea.

Am fost crescută de bunicii mei, Aman Mihai și Anica, în satul Tătărățeni. Lor le datorez tot! Mi-au oferit „cei 7 ani de acasa”, care mi-au fost de mare ajutor. Nu am plecat din România dintr-un motiv anume, doar că la vremea respectivă am simțit că locul meu este în altă parte”, ne-a povestit Andreea.

De câțiva ani este terapeut ABA, după ce a studiat în Londra. Lucrează cu copiii cu tulburări din spectrul Autist și nu numai. Andreea este prezentă și în școli, dar lucrează și în casele copiilor 1 la 1.

„Printre clienții mei se numără și multe familii de români. În timpul liber, am deschis o organizație, PI ABA, cu scopul de a ajuta familiile de români care nu își permit ABA privat. Le oferim training părinților, iar ei lucrează direct cu copiii. Nu știu dacă în România aș fi reușit să fac ceea ce fac aici, dar văzând cum sunt tratați copiii cu nevoi speciale în Romania, m-a motivat să dau 1000% în tot ce fac cu copiii”, spune Andreea.

Îi este dor de România, de „acasă” cum spune ea, de satul în care a copilărit, de familie, dar recunoaște că nu se va întoarce vreodată să trăiască aici pentru că locul său este în Anglia.

„Dar ne gândim cu drag la țara noastră și ne mândrim că suntem români”, mai spune Andreea.

Tulburarea spectrului autist (ASD) este o afecțiune complexă de dezvoltare care implică provocări persistente în interacțiunea socială, vorbirea și comunicarea nonverbală și comportamentele restricționate / repetitive. Efectele ASD și severitatea simptomelor sunt diferite la fiecare persoană.

Terapia ABA ( Aplied Behaviour Analysis sau Analiza Comortamentala Aplicata) este o terapie bazată pe știința învățării și a comportamentului. Terapia ABA ne ajută să înțelegem modul în care comportamentul funcționează în diverse situații. Scopul este de a crește numărul comportamentelor care sunt corecte /funcționale și de a reduce comportamentele care sunt dăunătoare sau afectează calitatea vieții și procesul învățării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *