Sute de proprietari de terenuri, afectaţi de construcţia noii centuri a municipiului Botoşani

Sute de proprietari de terenuri vor fi afectaţi de construcţia noii centură a municipiului Botoşani, lansată în licitație de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Botoșani”. Potrivit caietului de sarcini întocmit, amplasamentul viitoarei șosele de centură se află în intravilanul si extravilanul comunei Curtesti, respectiv în extravilanul comunei Mihai Eminescu.

Suprafața estimată de teren afectată de această investiție este de 615.998 metri pătrați. Din totalul acesteia, 602.904 metri pătrați sunt terenuri private ce urmează a fi expropriate. În total, au fost identificate un număr de 539 de parcele de teren ce vor fi afectate.

„Terenurile ce urmeaza a fi ocupate de realizarea investitiei sunt proprietati private si proprietate a statului/domeniu public. Sectorul soselei de centura cuprins intre km (0+000 – 0+025) se afla amplasat in extravilanul UAT Mihai Eminescu, iar sectorul cuprins intre km (0+025 – 10+092) se afla amplasat in intravilanul si extravilanul UAT Curtesti”, se arată în caietul de sarcini.

Potrivit documentului construirea unui drum de centura a Municipiului Botosani va avea un impact favorabil intrucat se vor realiza urmatoarele deziderate: • asigurarea conectivitatii (indirecte) la reteaua TEN-T Centrala (Core) – prin DN 28B / E58 respectiv DN 29/E58; • sporirea capacitatii de circulatie in zona municipiului Botosani; • realizarea unui confort sporit pentru participantii la trafic; • sporirea sigurantei circulatiei; • reducerea numarului de accidente; • reducerea semnificativa a poluarii mediului prin reducerea noxelor si a zgomotului; • sporirea vitezei de parcurs si implicit a timpului afectat transportului de marfuri si calatori; • reducerea uzurii mijloacelor de transport si reducerea degradarii acestora; • imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, a bunurilor si serviciilor, care va stimula o dezvoltare economica durabila; • crearea de noi locuri de munca atat pe perioada executiei lucrarilor, cat si ulterior in cazul in care atractiile turistice din zona vor fi puse in evidenta.

In acest moment tranzitarea Municipiului Botoșani prin zona de Sud se realizează pe Bulevardul Mihai Eminescu, pe strada Petru Rareș (îngreunând traficul auto), pe strada Maior Ignat, cu carosabil îngust și cu perturbarea masivă a zonei (cartier de locuințe), apoi pe strada Kogălniceanu și Pacea (așa numitul Ocolitor Pacea), ieșire la sensul giratoriu Sucevei – Poligon ACR (ieșire aglomerată și care va deveni foarte aglomerată după deschiderea Parcului de Agrement Cornișa).

Investiția se ridică la 258,4 milioane de lei. Finanţarea pentru execuţia lucrărilor se face din P.O.I.M. 2014-2020.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *