Avantaje și dezavantaje ale tigăii din teflon și cea din titan

Interesul crescut față de un stil de viață sănătos are în vedere și caracteristicile vaselor și ustensilelor de bucătărie, care sunt folosite la gătit. Piața obiectelor dedicate utilizării în bucătărie abundă de produse cu specificații din ce în ce mai performante, care vin în întâmpinarea nevoilor clienților interesați să gătească  și să mănânce  cât mai hrănitor. Tigaia este dintre cele mai folosite vase, de aceea este important să te ții la curent cu inovațiile în domeniu și să poți diferenția calitățile diferitelor materiale din care acestea sunt produse.

Tigaie din teflon. Politetrafluoroetilenă (PTFE) este cunoscut sub numele de Teflon și a fost inventat de firma DuPont, în 1938. Este un material dur, flexibil, non-elastic, cu rezistență medie la tracțiune, dar cu rezistență mare la agenții chimici și la trecerea curentului electric. Are proprietăți termice mari și este un izolator remarcabil, într-un interval mare de temperaturi și frecvențe. Poate fi afectat, la temperatura camerei numai de metale alcaline topite și de fluor, în unele cazuri. Fiind un material termoplastic, dar datorită vâscozității ridicate, se prelucrează prin turnare la rece și ulterior prin tratare termică. Este utilizat pentru producerea învelișului exterior al tigăilor, deoarece crează un strat non-aderent, care a devenit foarte apreciat de clienți. În anul  2004, în urma unor procese pe care le-a pierdut, firma DuPont s-a angajat ca, până la finele anului 2015, să scoată din procesul de fabricare un element care s-a dovedit a fi cancerigen.

Avantajele tigăilor din teflon:

  • Sunt printre cele mai ieftine de pe piață, uneori prețul scăzut fiind un semn că se face rabat la calitate.
  • Non-aderente, deci pot fi utilizate cu o cantitate infimă de ulei.
  • Ușoare, deoarece au o bază alcătuită din aliaj de aluminiu, ce este îmbrăcat în teflon.
  • Se încălzesc rapid și pot fi folosite în multiple feluri.

Tigaie Tefal– oferte

Dezavantajele tigăilor din teflon:

  • Nu poți folosi ustensile care zgârie suprafața, cum ar fi cele metalice sau ascuțite.
  • Nu se pot curăța cu solvenți chimici puternici.
  • Pot conține substanțe toxice, ce pot ajunge în mâncare, dacă suprafața este zgâriată.
  • Unele tigăi au o calitate slabă a produsului.

Tigaie din titan. Titanul este un metal dur, lucios și foarte rezistent la coroziune,cu o culoare argntie. Este folosit în combinații cu fierul, vanadiul sau molibdenul  și aliajele sunt utilizate într-o diversitate de domenii de la implanturi dentare la nve spațiale. Una dintre cele mai importante proprietăți este rația duritate-greutate, titanul în stare pură fiind aproape de duritatea oțelului, dar cu 45% mai ușor. Mineralul a fost descoperit În Anglia, în anul 1971, de geologul amator William Gregor. Titanul este cu 60% mai dens decât aluminiul, dar de mai mult de două ori mai dur decât cel mai folosit aliaj de aluminiu, având o calitate esențială pentru utilizarea în producerea vaselor de gătit și anume că este non-toxic, organismul eliminându-l în mod simplu, fără a absorbi nici cea mai mică parte. Este utilizat de curând și, cu toate acestea  devine din ce în ce mai apreciat, datorită proprietăților pe care le au tigăile ce conțin aliaj de titan.

Tigaie Tefal –oferte

Avantajele tigăilor din titan:

  • Rezistență foarte mare, deci stratul de titan care acoperă baza din aliaj de aluminiu, conferă tigăilor o rezistență foarte mare în timp.
  • Ușoare, deoarece și aluminiul și titanul sunt materiale cu greutate mică.
  • Rezistență foarte mare la coroziune, așa că pot fi spălate cu substanțe chimice fără teamă.
  • Utilizare îndelungată, fără riscuri, deoarece nu are componente toxice și nu permite aluminiului din bază să ajungă în mâncare, pentru că, dacă tigaia se zgârie, oxidul de titan astupă imediat porii.

Dezavantajele tigăilor din titan:

  • Prețul mai ridicat, deși nu este relevantă diferența.
  • Se răcește foarte repede, ceea ce poate constitui un dezavantaj, dacă vrei ca preparatul să se mențină cald mai mult timp.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *