Concert de pian, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

filarmonica BotosaniVineri, 1 noiembrie 2013, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: ADELIN CĂTINEAN
Solistă: ANDREEA BUTNARU, pian

În program:

C. M. von Weber: Uvertura operei Oberon
Adagio sostenuto ed il tutto pp possibile; Allegro con fuoco
F. Mendelssohn-Bartholdy: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în sol minor, op. 25
Molto Allegro con fuoco
Andante
Presto; Allegro molto e vivace

P a u z ă

R. Schumann: Simfonia a IV-a, în re minor, op. 120
Ziemlich langsam. Lebhaft (Adagio. Vivace)
Romanze: Ziemlich langsam (Adagio)
Scherzo: Lebhaft (Vivace)
Langsam. Lebhaft (Adagio. Vivace)
ADELIN CĂTINEAN
– dirijor –

S-a născut în anul 1980 la Reghin. A început studiul pianului la vârsta de şase ani, urmând ulterior şi studii de canto. La Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a studiat timp de trei ani disciplina dirijat cor cu profesorul Florentin Mihăescu; din anul 2002 a fost admis la clasa de dirijat orchestră a maestrului Petre Sbârcea. În perioada 2009-2010 a urmat cursurile postuniversitare de dirijat orchestră ale Universităţii de Muzică şi Arte din Viena, unde a studiat cu maestrul Uros Lajovic.
A mai urmat cursuri internaţionale de măiestrie cu renumiţi profesori şi maeştri internaţionali precum: Colin Metters la Academia Regală de Muzică din Londra şi la Cottbus în Germania; Jorma Panula la cursurile de vară ale Conservatorului Franz Liszt din Weimar; cu Iuri Simonov la Budapesta şi cu Kurt Masur la Wroclaw (Polonia).
În timpul anilor de studenţie a condus atât Ansamblul Coral al Academiei de Muzică cât şi Orchestrele Simfonice ale aceleiaşi instituţii, dirijând un repertoriu vast.
Timp de patru ani a făcut parte din Corul Antifonia, fapt care i-a dat posibilitatea de a efectua turnee naţionale şi internaţionale sub bagheta unor maeştri consacraţi abordând un repertoriu foarte vast din punct de vedere stilistic. Datorită maestrului Constantin Râpă şi-a dezvoltat gustul faţă de muzica contemporană, materializat prin prezentarea în primă audiţie absoluta a Dixtuorului compus de tânărul compozitor Variu Dan, cu un ansamblu alcătuit din membri ai Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, în luna ianuarie 2006.
În cadrul Concertului de absolvire a clasei de dirijat orchestră (28 martie 2006), a dirijat Uvertura-fantezie Romeo şi Julieta de P. I. Ceaikovski la pupitrul Orchestrei Simfonice Classica, cu mare succes şi critică pozitivă: Adelin Cătinean a fost cel mai convingător, demonstrând deja o îmbucurătoare maturitate muzicală. (Valentin Timaru, Adevărul de Cluj, 1-2 aprilie 2006)
În stagiunea 2006-2007 a fost dirijor asistent al Filarmonicii de Stat din Sibiu unde a dirijat 12 concerte educative şi 2 concerte de stagiune, colaborând cu Alexandre Dubach (fost concert-maestru al orchestrei Tonhalle Zurich) în cadrul programului Sibiu Capitală Culturală Europeană.
În luna februarie 2008 a debutat la pupitrul Filarmonicii de Stat Transilvania, dirijând fragmente din Simfonia a IX-a de L. van Beethoven (partea a 4-a integral), în cadrul unui concert educativ. În luna iunie 2009 s-a aflat la pupitrul Filarmonicii din Botoşani, dirijând un program integral Mendelssohn-Bartholdy.
În decursul ultimilor ani a avut posibilitatea de a asista în numeroase ocazii la repetiţiile şi concertele unora dintre cele mai reprezentative nume ale dirijatului mondial cum ar fi: Esa-Pekka Salonen, Sir Simon Rattle, Daniele Gatti, George Pretre, Antonio Pappano, Pierre Boulez, Adam Fischer şi Kurt Masur. În acest an a participat la cursurile de măiestrie susţinute la Braşov şi Chişinău de maestrul Octav Calleya.
În ceea ce priveşte activitatea interpretativă curentă, pe 2 noiembrie 2011 a debutat cu succes la Opera Română din Cluj-Napoca, dirijând Traviata; urmează Rigoletto în ianuarie 2012, iar apoi Trubadurul şi Carmen sau Boema toate astea ca şi colaborator; mai sunt în discuţie colaborări cu Opera din Iaşi, Filarmonica Naţională a Republicii Moldova, Filarmonica Satu Mare şi aşa mai departe.

ANDREEA-LAURA BUTNARU
– pianistă –

A început studiul pianului la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti, continuându-l apoi la UNMB (1995-2000) şi la Universität der Kuenste Berlin (1999-2003). Între anii 1998-2003 a mai beneficiat de diferite burse de studii la Berlin şi Darmstadt perfecţionându-se în arta cântului la pian cu Klaus Hellwig, Hans Leygraf şi alţii. Între anii 2004-2009 a urmat şi studiile doctorale la UNMB, avându-l coordonator pe Şerban Dimitrie Soreanu şi obţinând titlul de Doctor în Muzică în urma susţinerii suma cum laude a tezei Repere stilistice în interpretarea Sonatei pentru pian şi violoncel în prima jumatate a secolului al XX-lea. În anii 2011-2012 a urmat un proiect de studii postdoctorale combinat cu proiectul de interpretare camerală Integrala Trio-urilor cu pian de L. van Beethoven, concretizat într-o serie de treisprezece recitaluri susţinute în Bucureşti şi în ţară împreună cu ansamblul Musica Viva.
A fost distinsă cu Premiul II la Concursul Internaţional de Pian Jeunesses Musicales (Bucureşti, 2007), Premiul IV şi Premiul special la Concursul de pian de la Anvers, Belgia (2002), diverse alte premii la concursurile si olimpiadele naţionale de muzică (1990-2000); de asemenea, a primit Distincţia şi diploma Artist de onoare al României, conferită de Ambasada României din Berlin (2005) şi a fost selectată ca reprezentant al României la Festivalul Internaţional al Muzicii de la Kyoto, Japonia (1996).
A concertat cu Orchestra de Cameră Radio, cu filarmonicile din Ploieşti, Bacău, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Craiova, precum şi cu Orchester des Staatstheaters Kassel şi Simphonieorchester der UdK Berlin (ambele din Germania).
Actualmente este asistent universitar la UNMB, desfăşurând în paralel o activitate diversă de cercetare ştiinţifică, de coordonare de proiecte artistice.

One thought on “Concert de pian, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *