Fermierul din Botoșani care a învins în instanță banca, dar utilajele sale, de 400.000 euro, au fost vândute la fier vechi

Fermierul Petre Ciornei a câștigat un proces în instanță, dar nu și-a putut recupera utilaje pentru care a plătit 400.000 euro. Botoșăneanul Petre Ciornei a fost unul dintre fermierii care au protestat în stradă, împinși de nevoi. Trecea printr-un impas financiar și avea nevoie ca de aer de bani!

„Am rată restanță la un contract de leasing de 200.000 lei; am de plată 1 milion de lei la un distribuitor de inputuri, la o bancă încă 100.000 lei și datorii la mici furnizori. Recoltă nu am făcut, costurile au fost egale sau chiar mai mari decât ce am produs. Mulți fermieri din zonă sunt pe minus din pricina prețurilor, a concurenței neloiale care ne-o face Ucraina”, a susținut Petre Ciornei.

Acesta susține că în agricultură sunt probleme mari, începând de la prețuri, scrie Revista Ferma.

„E bătaie de joc! Porumbul, la 14,5% umiditate, se vinde cu 70 de bani/kg! Dacă boabele au 16%, ai pierdut 10 bani. Eu am livrat cu 62 de bani/kg, în timp ce lemnele de foc din pădure sunt 80 de bani!”, s-a revoltat fermierul.

Petre Ciornei lucrează vreo 2.300 ha pe mai multe firme. Pentru a scăpa de droaia de controale când avea tot terenul la un loc, l-a împărțit.

„Pe una din firme avem 300 ha de grâu, 100 de orz și 150 ha de rapiță. Culturile sunt slab dezvoltate că nu au avut apă, le-am semănat ca-n sac. Păioasele au încolțit la primii fulgi de zăpadă. Cultiv grâul Glosa, am sporit norma de semănat la 320 kg/ha, să am siguranță la răsărire. Mare parte din rapiță e compromisă, frunzișoarele au degerat de la gerurile de -17 grade C”, a explicat el.

Petre Ciornei e foarte atent la cheltuieli; și-a propus să nu depășească pragul de 3.000 de lei/ha; la care se adaugă arenda de 1.000 lei/ha.

”Îngrășămintele le-am eliminat de tot. La datoriile pe care le am, de unde să mai și cumpăr fertilizanți? Nu am închis creditele restante și nu-ți mai dă nimeni un leu! Am vândut un TIR de porumb și am luat 1.500 l de motorină, așa am supraviețuit”, susține fermierul.

Ferma lui din lunca Prutului e dotată cu tractoare Fendt de 600, 400, de 300 CP, Claas și New Holand de 120 și 125 CP și toată gama de utilaje ce vin după ele. Ne spune că la pregătirea solului a folosit cultivatoarele Horsch Terrano, reglate la 15-20 cm adâncime, și Joker pentru nivelarea patului germinativ. Nu poate renunța la plug, că arătura e… sfântă. „Credeți-mă că de 20 de ani de când fac agricultură am încercat toate sistemele de lucrări pentru prelucrarea solului, dar pentru mine, ARĂTURA rămâne lucrarea de bază! E sfântă!”, a subliniat Petre Ciornei.

În sezonul trecut, a produs 5 000 kg de grâu/ha. L-a înmagazinat și l-a vândut la 85 și 89 de bani/kg. „Vă spun cu mâna pe inimă că indiferent ce producție ai face, nu amortizezi toată cheltuiala făcută!”

E convins că atâta timp cât vor veni grâne din Ucraina, nu vor crește prețurile în România.

”Am ferma la 150 m de vama Stânca. Vreau să vă spun că până la Revelion, cozile de intrare în România erau de 50 km. Camioanele cu grâne vin în tonaj, trec ca prin brânză și strică șoselele. În județ, s-a dat rapiță din Ucraina cu 70 de bani kilogramul și grâu la 40; ucrainenii vor să scape de marfă!”, a susținut botoșăneanul.

A câștigat în instanță, dar nu și-a recuperat utilaje plătite de 400.000 euro

În 2016, Petre Ciornei a avut un incident de plată la un leasing de jumătate de million de euro. O bancă i-au luat utilajele din curte și după trei ani de judecată a câștigat, dar nu a mai putut recupera utilajele pentru care a plătit 400 mii de euro!

„Luasem un tractor de 400 CP și o combină, de 500.000 euro. În ultimul an de leasing, când mai aveam de plată 100.000 euro și nu mai aveam de unde, a venit banca și mi-a ridicat utilajele. Apoi, mi-a cerut în instanță despăgubire 3,8 miliarde de lei vechi. Am câștigat, dar utilajele pentru care plătisem deja 400.000 euro (patru rate din cinci), au fost vândute la preț de fier vechi”, ne-a declarat Petre Ciornei.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *