FOTO Conacul din Botoșani cu 25 de camere, dar și trei saloane. Adăpostește obiecte de artă extrem de rare

Situat la 20 de kilometri de municipiul Botoşani, în comuna Călinești, Conacul a fost ridicat de una dintre cele mai mari familii de boieri, care a stăpânit o bună parte din pământurile judeţelor Botoşani şi Suceava, şi anume familia Miclescu.

Moşia Călineşti se află în proprietatea familiei Miclescu de la începutul secolului al XVII-lea, fiind amintită de Dimitrie Cantemir , drept “o veche familie moldoveană”. Familia boierească Miclescu este originară din zona nordică a ținutului Vasluiului, unde întâlnim și un sat, pe numele său – Miclești.

Prima variantă a conacului actual, datează încă din jurul anilor 1711. După câţiva ani buni, Constantin Miclescu, mare vornic la începutul secolului al XIX-lea, a preluat frâiele construcţiei conacului din Călineşti şi a păstorit şi ridicarea Bisericii din parcul conacului.

Investigațiile arheologice desfășurate la Conacul Miclescu, în anul 2004, arată că edificiul rezidențial de la Călinești este prima și cea mai veche construcție civilă de zid, identificată și cercetată arheologic, din județul Botoșani. În perioada comunistă conacul a avut mai multe destinații, printre care și cea de penitenciar.

În 1991, după apariţia legii privind retrocedările, ultimul descendent al familiei, Radu Alexandru Miclescu revine în România, pentru a reintra în posesia patrimoniului dobândit de-a lungul timpului de familia sa. În anul 1996, acesta devine proprietarul conacului și a cca. 200 ha teren din fostul domeniu boieresc.

Conacul cuprinde 11 camere la parter, 14 încăperi la etaj, un salon de recepții în corpul central, alte două saloane, servind aceluiași scop, ca și sufrageria de 84 m2. Interioarele edificiului sunt reamenajate cu mobilier ce datează din secolele XVIII-XIX, și reprezintă mai multe stiluri și culturi: Biedermeier, Napoleon al III-lea, Louis Phillippe sau în stil Empire rusesc. Ulterior, pentru readucerea la viață a conacului a fost folosită o metodă romantică de restaurare, de către arhitectul Șerban Sturdza, văr cu Radu Alexandru Miclescu.

Conacul adăpostește obiecte de artă extrem de rare, diferite colecții personale, printre care și o bibliotecă de mare valoare, cu aproximativ 16.000 de volume, dintre care 100 de incunabule. Interiorul conacului nu este vizitabil pentru turiști, dar exteriorul poate fi admirat, fiind din punct de vedere arhitectural, o construcție deosebit de impunătoare, potrivit conacsonoro.ro.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Una dintre cele mai profitabile firme din Botoșani dă afară aproape 80 de salariați din motive economice. „Este singura societate care a cerut concedierea colectivă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *