Primul cadru didactic de biologie generală al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, profesorul Petru M. Șuster, s-a născut la 15 mai 1896, în satul Cioara (probabil numele vechi al satului Costești, comuna Răchiți).
El a fost cel mai mic din cei 11 copii ai unei familii de țărani răzeși. A urmat o școală primară la Botoșani și liceul la Iași. În anul 1917 se înscrie ca student la Facultatea de Științe din Iași, secția de Naturale și Fizico- Chimice, după ce mai întâi a intenționat să urmeze cursurile de preoție. Mai târziu se înscrie la secția de Agronomie și Geografie.
A terminat facultatea la 23 februarie 1923, luându-și examenul de licență cu calificativul Magna Cum Laude, după care a fost încadrat ca asistent provizoriu la catedra prof. dr. Ion Borcea, specialitatea hidrobiologie.
Ca urmare a studiilor sale din țară și din străinătate, își susține doctoratul la Iași, pe data de 18 iulie 1929, cu teza „Contribuții la studiul Tachinidelor din România”, care ulterior a fost publicată în Analele Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Ca apreciere a calităților sale de cercetător deosebit, reușește să obțină o bursă de stat, pentru a studia în laboratoarele de biologie experimentală și anatomie microscopică ale prof. dr. Hans Przibram, de la Viena.
Devine membru corespondent al Academiei de Științe din România, începând cu 21 decembrie 1935. Se înscrie printre cadrele didactice care au adus o remarcabilă contribuție la dezvoltarea învățământului și știintei biologice, fiind considerat primul profesor de Biologie Generală la Facultatea de Știinte Naturale din Iași, unde a funcționat până la pensionare.
Activitatea sa știintifică și publicistică s-a canalizat spre patru domenii, și anume: zoologie sistematică, zoologie experimentală, anatomie microscopică și biologie. Ne-au rămas contribuții originale privind sistematica Dipterelor din România. A publicat 15 lucrări de embriologie experimentală și 7 lucrări de histologie, referitoare la organul auditiv la insecte.
S-a stins din viaţă, la laşi, pe 11 octombrie 1954, fiind înmormântat la cimitirul Eternitatea. Rămâne cunoscut și apreciat, ca fiind primul profesor de biologie generală, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, disciplină înființată în urma reformei învățământului din 1948, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.