Terapie ABA, într-un cabinet specializat din municipiul Botoșani. Gabriela este analist comportamental și psiholog care creează programe individuale de lucru cu copiii

Gabriela Puscasu este specialist acreditat international in Terapia Aba (BCBA Cerftified) și psiholog cu drept de libera practica acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Cabinetul individual de pisihologie Gabriela Pușcașu din municipiul Botoșani a fost creat pentru a oferi suport și vindecare copiilor, în special celor cu cerințe educaționale speciale. Cabinetul oferă servicii de psihopedagogie speciala și terapie ABA, la cele mai înalte standarde etice.

Având o experiență de 13 ani în lucrul cu copiii cu dizabilități, Gabriela este analist comportamental, absolventă a cursului BCBA/BCaBA Course Sequence, din cadrul Universității Clemson și psiholog în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie, specializarea psihopedagogie specială. În 2015 a înființat Asociația Investim în Comunitate în orașul Botoșani, ocupând funcția de președinte al acesteia, obiectivele asociației constând în promovarea analizei comportamentale aplicate în lucrul cu persoanele cu dizabilități și crearea de programe individuale de lucru cu scopul schimbării calității vieții beneficiarilor care stau sub umbrela tulburărilor pervazive de dezvoltare.

Iată ce spune tânăra de parcursul său profesional și de serviciile pe care le oferă!

  1. Care este parcursul dumneavoastra profesional?

In urma cu aproximativ 13 ani am avut oportunitatea de a face parte dintr-o echipa de lucru minunata, coordonata de catre un specialist international. La acel moment incheiasem studiile universitare din cadrul Facultatii de Psihologie de la Iasi, specializarea psihopedagogie speciala.

Au urmat mai apoi alte colaborari cu familii ai caror copii erau diagnosticati cu autism. Pe parcursul anilor am intalnit diverse cazuri: copii cu intarziere in dezvoltarea limbajului,retard, autism,epilepsie – sindromul Dravet, sindromul Down, ADHD,sindromul Patau.

Am deschis propriul cabinet psihologic, avand drept de libera practica ca psiholog, apoi,am urmat pasii firesti, necesari specializarii pe ramura analizei comportamentale aplicate  (terapia aba), absolvind formarea de doi ani la Clemson University. Dupa incheierea acesteia am sustinut examenul de acreditare internationala, obtinand specializarea de BCBA, anume: analist comportamental acredidat de catre Behavior Analyst Certification Board.

  1. Care sunt persoanele care apeleaza la serviciile unui specialist in terapia aba?

Contrar opiniei majoritare, un BCBA nu lucreaza doar cu copiii diagnosticati cu autism. Programele de terapie aba pot fi implementate copiilor cu cerinte educationale speciale, celor cu probleme comportamentale s.a.m.d.

  1. Care credeti ca sunt problemele pe care le intampina parintii atunci cand apeleaza la serviciile terapiei aba pentru copilul lor?

Exista o serie de provocari de care se lovesc parintii in momentul in care cauta servicii de terapie aba pentru copilul lor. Prima este gasirea unei persoane calificate in domeniu. Terapeutii care activeaza in domeniu, de cele mai multe ori nu au specializarea necesara pentru a conduce sesiunile de terapie dupa princiile analizei comportamentale aplicate. Domeniul este foarte vast, majoritatea celor care lucreaza se ghideaza dupa curriculum scolar, analizand partea academica si ce anume ar trebui sa stie copilul la varsta la care se afla, dar omit lucruri extrem de importante precum latura comportamentala, rata de invatare a copilului, prioritizarea obiectivelor, nu analizeaza daca se poate lucra concret pe anumite ramuri si daca exista preachizitiile necesare pentru a merge in directia dorita etc.

A doua problema este gasirea resurselor temporale si finaciare pentru a sustine terapia. De cele mai multe ori, unul dintre parinti renunta la serviciu pentru a se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului.

O alta provocare pe care o vedem mentionata destul de rar si care este extrem de importanta o reprezinta comportamentul copilului. Atunci cand realizam programe de interventie comportamentala pentru beneficiar, parintii trebuie sa faca echipa cu terapeutul si sa fie constanti in respectarea si implementarea interventiei.

  1. Care sunt beneficiile introducerii copilului intr-un plan de terapie aba?

Cele mai importante aspecte sunt: dezvoltarea limbajului si a abilitatilor de comunicare,imbunatatirea atentiei, concentrarii, a abilitatilor de socializare, de memorare, precum si descresterea problemelor comportamentale.

  1. Prin ce se departajeaza terapia aba de celelalte terapii?

In primul rand, terapia aba este individualizata pe nevoile specifice ale fiecarui copil. Vorbim aici de o documentare minutioasa a cazurilor,iar culegerea de date realizandu-se pe fiecare comportament care necesita interventie.

Apoi sunt varietatea de tehnici si strategii care faciliteaza atingerea fiecarui obiectiv in parte din planul de lucru al copilului. Nu in ultimul rand, faptul ca terapia se desfasoara in mediul natural al copilului, iar situatiile de invatare sunt manipulate in asa fel incat copilul beneficiaza de oportunitatea de a asimilia informatiile intr-un spatiu care nu e diferit de cel de acasa, de la gradinita sau scoala.

  1. Ce provocari intalniti in desfasurarea activitatii in domeniul in care lucrati?

La ora actuala,in Romania, sunt foarte putini parinti carora li se explica ce este terapia aba. Adesea, intalnesc familii care asociaza automat terapia aba cu „lucrul pe cartonase”. Nu le vorbeste nimeni de invatare prin intermediul jocului, de invatarea incidentala sau de cat este de important sa generalizam cunostintele asimilate in sesiunile unu la unu. Copiii ajung in gradinite unde nu reusesc sa faca fata colectivitatii pentru ca nu generalizeaza ceea ce au invatat si nu au avut in planul de lucru obiective clare pe joaca, comportament si latura academica. Se lovesc aici de necesitatea invatarii abilitatilor de grup, ceea ce devine foarte dificil pentru ca nu au un exercitiu in spate.

Fac o paranteza, precizand faptul ca am inceput inscrierile pentru copiii cu dificultati de invatare, care necesita asimilarea abilitatilor de grup. Pe scurt, vom lucra cu grupuri de copii cu dizabilitati, invatandu-i treptat sa faca fata provocarilor din gradinita si scoala.

  1. Ce sfaturi aveti pentru persoanele care doresc sa urmeze o specializare in domeniu, dar si pentru parintii copiilor care cauta servicii de terapie?

Celor aflati la inceput de drum le-as ura in primul rand mult succes deoarece vor avea ani intregi de munca in fata, de provocari, insa toate acestea vor inflori in rezultate frumoase profesionale, iar parintilor le cer sa nu puna presiune pe ei, sa incerce sa expuna copilul la sarcinile zilnice care tin de rutina fiecarei familii, pentru ca acolo sunt o sumedenie de oportunitati de invatare pe care cu rabdare si din aproape in aproape le pot valorifica.

Date de contact:

-Cabinet Individual de Psihologie Gabriela Puscasu

Strada Octav Băncilă . nr 33. Etaj 2, birou 2

https://www.facebook.com/profile.php?id=100070394834243

 -Gabriela Puscasu, specialist acreditat international in Terapia Aba (BCBA Cerftified), Psiholog cu drept de libera practica acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania

Telefon: 0751693928

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *