Cazuri grave din Botosani, tratate in Maternitatea din Suceava

Aproape zece mamici si bebelusi nascuti inainte de termen, reprezentand cazuri problema din judetul Botosani, sunt internati lunar in Maternitatea din cadrul Spitalului Suceava, considerata de importanta regionala. Inclusa de Ministerul Sanatatii, chiar daca deocamdata doar pe hartie, in categoria maternitatilor cu un nivel mai inalt de competenta, de grad III, Maternitatea din Suceava se ocupa si de cazurile problema in ceea ce priveste asistenta mamei si a nou-nascutilor prematuri din judetul Botosani.

Numarul cazurilor problema preluate din judetul vecin este tot mai mare, indica datele statistice, si va creste sensibil dupa reabilitarea si modernizarea Maternitatii Suceava, cand transformarea ei in unitate de grad III va fi pusa in practica. 

Gabriela Lupu, din Vorniceni – Botosani, transferata la Suceava dupa ce a nascut o fetita de 1,2 kg

Gabriela Lupu, in varsta de 26 de ani, din localitatea Vorniceni, este una dintre cele doua mamici din judetul Botosani, care, ieri, se aflau internate in Maternitatea Suceava.

Tanara mai are acasa un baiat de 9 ani si o fata de 6 ani, iar in urma cu o saptamana a adus pe lume cel de-al treilea copil al sau, o fetita. Ea a fost trimisa la Suceava, impreuna cu copilul nou-nascut, din cauza problemelor de sanatate ale micutei. Fetita s-a nascut prematur, la sase luni si trei saptamani, cu o greutate de numai 1,2 kilograme. Intre timp, ea a ajuns sa cantareasca si mai putin, circa 900 de grame, iar medicii suceveni se lupta acum pentru viata ei. Gabriela Lupu, care pe toata perioada sarcinii nu a fost vazuta de nici un medic si nu si-a facut deloc analizele, va sta in spital, impreuna cu copilul nou-nascut, circa doua luni, daca lucrurile merg bine. „Fetita este tinuta in incubator si nu va fi externata decat dupa ce va atinge greutatea de doua kilograme. Starea ei este grava, dar speram ca-si va reveni”, spune sefa sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Suceava, dr. Dana Murariu. 

Infiintarea propriu-zisa a maternitatii de grad III de la Spitalul Suceava ar putea fi realizata pana la finele anului

Bebelusii prematuri nu sunt singurele cazuri grave din judetul Botosani transferate la Suceava, pentru tratament. Lor li se adauga si gravidele cu anumite probleme, femeile cu anemii severe dupa pierderea masiva de sange sau cu fibroame gigant, in total pana in zece cazuri pe luna. „Vin la noi si pentru ca avem mai multe posibilitati de investigare, cum ar fi de exemplu rezonanta magnetica”, explica seful sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Suceava, dr. Ilie Merticariu.

Infiintarea propriu-zisa a maternitatii de grad III de la Spitalul Suceava ar putea fi realizata pana la finele anului si inseamna investitii in infrastructura de ordinul sutelor de mii de euro, precum si dotare cu echipamente de ultima ora pentru sectiile de Obstetrica si Neonatologie. Dupa ce Ministerul Sanatatii va finaliza lucrarile de reabilitare si modernizare, Maternitatea Suceava va utiliza tehnici medicale noi asemanatoare cu cele folosite in centrele universitare din tara, iar adresabilitatea va creste si mai mult, mai ales ca si conditiile hoteliere vor fi deosebite. 

In ce constau lucrarile de reabilitare si modernizare a Maternitatii Suceava

Lucrarile de reabilitare si modernizare constau in  recompartimentarea saloanelor existente, marirea acestora prin desfiintarea unor pereti interiori, echiparea fiecarui salon cu grup sanitar cu dus, refinisare completa, inlocuirea tamplariei interioare, modernizarea instalatiilor interioare etc..

De asemenea, salile de operatie vor fi reorientate ca spatii si vor fi reechipate cu instalatii noi, vor fi modernizate si completate circuitele functionale, instalatiile medicale.

Noua maternitate va functiona cu mai multe saloane pentru nou-nascuti prematur, prevazute cu boxe, cateva sali de operatie, paturi pentru anestezie si terapie intensiva, sali individuale de nasteri, paturi pentru gravide, paturi pentru lehuze si paturi pentru copiii nascuti prematur. De asemenea, vor exista si spatii anexe pentru biberoane, sterilizare. 

„In ultimii sase ani nu am mai trimis nici un copil la un centru neonatal superior, cu exceptia cazurilor care tineau de chirurgie”

In momentul de fata, Maternitatea din cadrul Spitalului Suceava numara 80 de paturi, dintre care opt la Anestezie si Terapie Intensiva, 12 la sectorul de prematuri si 60 in sectorul destinat copiilor nascuti la termen. Dotarea actuala este satisfacatoare, incluzand printre altele 16 incubatoare, zece aparate de sustinere respiratorie, sapte monitoare cu functii multiple (monitorizeaza pulsul, tensiunea arteriala, respiratia, saturatia de oxigen, temperatura), sase pulsoximetre, 21 de pompe de perfuzii, cinci aspiratoare neonatale, sase pompe electrice de muls laptele, sase lampi de fototerapie, un ecograf portabil, un aparat de radiografie Roentgen. „In proportie de 90 la suta aparatura este noua, achizitionata in ultimii trei ani printr-un program finantat de Banca Mondiala. Fiindca dotarea cu echipamente este foarte buna, in ultimii sase ani nu am mai trimis nici un copil la un centru neonatal superior, cu exceptia cazurilor care tineau de chirurgie. Cu alte cuvinte, toti copiii care nu au avut probleme de natura chirurgicala au putut fi ingrijiti aici”, arata dr. Dana Murariu.

De mentionat ca si la sectia de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Suceava numarul cazurilor trimise spre rezolvare in centrele universitare sunt extrem de rare in ultimii sase ani, cel mult unul pe an, spune dr. Ilie Merticariu.

Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *