Cea mai mică pensie din județul Botoșani este, pe hârtie, de 1 leu. Câți botoșăneni o încasează!

Cea mai mică pensie din județul Botoșani este, pe hârtie, de 1 leu. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii Botoșani, în județ, poștașul duce pensia de 1 leu către 271 de pensionari. De asemenea, alți 542 de botoșăneni au pensie de 2 lei.

Situația se datorează faptului că aceștia au avut o contribuție prea mică sau deloc la fondul de pensii, însă. din fericire, venitul lor se rotunjește la 1.281 lei, valoarea pe care o are o pensie minimă socială. Pensii în cuantum de până în 10 lei o primesc alți 1.205 de vârstnici din județul Botoșani.

Distribuirea sumei prin Poşta Romană şi tipărirea cuponului costă mai mult decât suma de care bătrânii beneficiază lunar, insă Casa Judeţeană de Pensii este obligată să o achite.

Pensiile care rezultă din calcut atât de mici sunt fie din pensii de invaliditate, fie de urmași, proveniți tot din dosare de invalididate. Sunt persoane care și-au cumpărat vechimea, un stagiu minim pe care trebuiau să îl îndeplinească, vorbim de dosare de invaliditate, doar pentru a-și putea deschide drepturile. Aceste pensii mici rezultă din calcul și se plătesc din bugetul de asigurări sociale iar diferența, indemnizația minimă pentru pensionari, până la 1281 lei se plătește din bugetul de stat”, a declarat Ioan Buzilă, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Botoșani.

De precizat că pensia minimă de 1.281 lei este primită de 6.355 de pensionari care au lucrat în agricultură dintr-un total de 8.556 pensionari, în timp ce din bugetul de stat indemnizația socială este acordată pentru 27.787 pensionari dintr-un total de 76.657.

La polul opus, cea mai mare pensie specială plătită de stat în județul Botoșani unui magistrat care și-a încheiat cariera se ridică la nu mai puțin de 43.680 lei.

A doua cea mai mare pensie încasată de un fost magistrat este 31.095 lei iar a treia pensie specială ca mărime la nivelul județului Botoșani este de 27.824 lei.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *