Anchetă în stil românesc: O singură persoană amendată în dosarul orbilor cu permis

Ancheta derulată de autorităţile din Botoşani în cazul celor aproape 500 de persoane cu handicap care deţin şi permis de conducere, deşi boala lor este incompatibilă cu calitatea de şofer, este, până acum, o risipă de timp.

Deşi a trecut mai bine de un an de la declanşarea scandalului legat de orbii sau bolnavii psihic cu permis, până acum a fost găsit doar un singur vinovat.  Este vorba de Dumitru Cojocaru, un bărbat care a obţinut permisul de conducere la trei ani după ce în 2005 a fost declarat persoană cu handicap gradul I nevăzător.

Dumitru Cojocaru
Dumitru Cojocaru

Ancheta în cazul lui a fost începută în urmă cu un an, însă, recent, el a fost scos de sub urmărire penală, pe motiv că nu are maşină personală şi nu a utilizat niciodată permisul de conducere după ce l-a dobândit.

În schimb, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus, în cazul său, aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.

Din păcate, Cojocaru este singurul care este sancţionat până acum, deşi numărul celor care au încălcat legea este uriaş. Tot din păcate, niciunul din medicii care au emis certificatele medicale în fals, fie pentru obţinerea indemnizaţiei de handicap, fie pentru permisul de conducere nu a plătit.

Faţă de cadrele medicale care au emis fişa medicală în baza căreia a fost obţinut permisul de conducere auto a fost dispusă disjungerea cazului şi continuarea cercetărilor„, susţine procurorul Aurel Simion, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

La rândul său, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dumitru Zmău, recunoaşte că problema este extrem de serioasă, însă verificările şi anchetele bat pasul pe loc.

Noi am înaintat Direcţiei de Sănătate Publică un număr de 486 de persoane încadrate în grad de handicap. Până la ora actuală, au fost retrase, pentru afecţiuni medicale, 52 de permise de conducere. 41 dintre ei au fost clarificaţi ca fiind apţi, iar procesul de examinare a celorlalţi continuă. Direcţia de Sănătate Publică nu ne-a trimis până acum rezultatele pe care le-am solicitat„, a declarat Zmău.

De asemenea, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Liviu Rădăşanu, aşteaptă anchetele poliţiştilor şi procurorilor.

Ştiu că au fost sesizate organele de cercetare penală, dar deocamdată nu avem absolut nicio hârtie a Parchetului cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale asupra vreunei persoane„, a spus Rădăşanu.

În luna aprilie a anului trecut, Institutia prefectului a descoperit ca un numar de 486 de persoane, care au afectiuni grave si accentuate, incompatibile cu calitatea de sofer, detin si permis de conducere. Printre bolnavi se afla si 33 de nevazatori gradul I si 123 gradul II, dar si zeci de persoane cu handicap mental sau psihic. De asemenea, detinatori de permis sunt si persoane cu deficiente de auz, precum si cu handicap fizic sau somatic.

Iata de ce boli sufera persoanele cu handicap incompatibile:

1. Un număr de 12 cazuri de posesori de permise de conducere cu  INSUFICIENŢA RENALĂ, TIP HANDICAP: SOMATIC, GRAD HANDICAP: 2 (HANDICAP ACCENTUAT);

2. Un număr de 9 cazuri de posesori de permise de conducere  NEVĂZĂTORI, GRAD HANDICAP: 3 (MEDIU);

3.  Un număr de 123 cazuri de posesori de permise de conducere  NEVĂZĂTORI, GRAD HANDICAP: 2 (ACCENTUAT);

4. Un număr de 33 cazuri de posesori de permise de conducere NEVĂZĂTORI, GRAD HANDICAP: 1 (GRAV);

5. Un număr de 190 cazuri de posesori de permise de conducere cu DEFICIENŢĂ FIZICĂ, GRAD HANDICAP:2 (ACCENTUAT);

6. Un număr de 31 cazuri de posesori de permise de conducere cu DEFICIENŢĂ FIZICĂ, GRAD HANDICAP: 1 (GRAV);

7. Un număr de 3 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP MENTAL (DEZVOLTARE INCOMPLETĂ ŞI REGRESIE MENTALĂ), GRAD DE HANDICAP: 2 (ACCENTUAT);

8. Un număr de 7 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP MENTAL (DEZVOLTARE INCOMPLETĂ ŞI REGRESIE MENTALĂ), GRAD DE HANDICAP: 1 (GRAV);

9. Un număr de 14 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP PSIHIC (SCHZOFRENIE), GRAD DE HANDICAP: 2 (ACCENTUAT);

10.  Un număr de 3 cazuri de posesori de permise de conducere cu  HANDICAP PSIHIC ( TULBURĂRI DE PERSONALITATE), GRAD DE HANDICAP:2 (ACCENTUAT);

11. Un număr de 2 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP PSIHIC (EPILEPSIE), GRAD DE HANDICAP: 2 (ACCENTUAT);

12. Un număr de 16 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP AFECTARE AUZ, GRAD HANDICAP:2 (ACCENTUAT);

13. Un număr de 33 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP SOMATIC (INSUFICIENŢĂ RENALĂ IREVERSIBILĂ), GRAD HANDICAP: 1 (GRAV);

14. Un număr de 10 cazuri de posesori de permise de conducere cu HANDICAP SOMATIC (DIABET ZAHARAT TIP I), GRAD HANDICAP: 2 (ACCENTUAT).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *