Doi elevi din județul Botoșani i-au scris ministrului Educației, Monica Anisie. Se plâng că nu sunt băgați în seamă

Reprezentanţii elevilor din România solicită sprijinul ministrului Educației, Monica Anisie, pentru abrogarea a două Hotărâri de Guvern, 309/1996, respectiv 863/2016, care blochează decontarea integrală a navetei şi nu permite consiliilor judeţene să acorde facilităţi pentru elevi în cadrul transportului judeţean.

Pentru ca elevii să beneficieze de transport gratuit, este necesară abrogarea a două Hotărâri de Guvern, care blochează decontarea integrală a navetei și nu permit consiliilor județene să acorde facilități pentru elevi în ceea ce privește transportului județean. De la colegii noștri navetiști aflăm condițiile în care ei călătoresc aproape zilnic până la școală, de cele mai multe ori din bani proprii. Dacă guvernanții nu vor lua măsurile necesare pentru asigurarea gratuității transportului elevilor acum, atunci ei se vor confrunta cu aceleași probleme odată cu reînceperea cursurilor, spun reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

În acest sens, CNE a înaintat un manifest către ministrul Educației, Monica Anisie, unde 12 elevi navetiști i-au scris ministrului ce înseamnă drumul până la scoală. 

Doi dintre acești elevi sunt din județul Botoșani. Iată ce îi scrie elevul din Vârfu Câmpului.

Doamnă Ministru, în calitate de elev navetist, consider că dacă ar fi gratuitat transportul către şcoală ne-ar aduce mari beneficii tuturor. Sunt elevă la liceu, în clasa a XI-a şi fac de aproape 3 ani naveta din satul în care stau, până în oraş. Am şi un frate cu probleme, care face naveta împreună cu mama la Şcoala Specială din oraş de 8 ani de zile, în fiecare zi, deci suntem 3 persoane navetiste care plătesc 30 de lei pe zi pentru transport dus-întors. Lunar ajungem să plătim în jur de 600 de lei numai pentru navetă, iar decontarea pe care o primim de la licee nu este nici măcar de 30%, ci este dată în funcţie de numărul de kilometri pe care îi avem de acasă până la şcoală, nu de numărul de kilometri pe care îi plătim în mod normal pe abonament. Pe lângă faptul că primim puţini bani şi stăm ore la coadă în faţa contabilităţii, avem parte şi de ignoranţa contabilului, dar şi de un tratament nu tocmai prietenos (de multe ori, ţipete şi jigniri). Noi, elevii navetişti, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră şi vă rugăm să luaţi măsuri şi să ne fiţi alături!”, spune elevul din Vârful Câmpului, judeţul Botoşani.

În manifest mai scrie un elev din Botoșani.

Mă număr printre multele cazuri de copii a căror părinţi nu au un loc de muncă, iar pentru familia mea, plata abonamentului lunar înseamnă un sacrificiu destul de mare. Decontarea integrală sau gratuitatea transportului, ar însemna o binecuvântare enormă pentru noi şi ştim că nu suntem singurii care gândesc aşa”, spune elevul din judeţul Botoşani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *