APM începe numărătoarea pisicilor sălbatice din judeţ

Agentia de Protectie a Mediului Botosani
Agentia de Protectie a Mediului Botosani

În perioada martie – aprilie 2013 pe teritoriul judeţului Botoşani va avea loc acţiunea anuală de evaluare a efectivelor de pisică sălbatică (Felis silvestris), specie strict protejată de interes comunitar.

Evaluarea va fi realizată de către gestionarii fondurilor de vânătoare, împreună cu reprezentanţi ai APM Botoşani, Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Botoşani, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic, ONG-uri.

Scopul acestei acţiuni este de a realiza o estimare cât mai corectă a evoluţiei, de la un an la altul, a populaţiei de pisică sălbatică de pe teritoriul judeţului. Facem precizarea că pentru această specie protejată, nominalizată în Anexa 4 a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, cu modificările şi completările ulterioare, sunt interzise: capturarea, uciderea exemplarelor aflate în mediul lor natural, deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau de odihnă, deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură.

În cazul în care sunt semnalate pagube, în special asupra culturilor agricole şi animalelor domestice, sau se semnalează un pericol pentru sănătatea şi securitatea populaţiei, autoritatea centrala pentru protecţia mediului  poate acorda derogări gestionarilor fondurilor de vânătoare pentru capturarea pisicilor sălbatice, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.

La evaluarea din anul 2012, pe teritoriul judeţului Botoşani, au fost inventariate 111 exemplare de pisică sălbatică, aflate în 17 fonduri de vânătoare.

„Evaluările făcute în ultimii ani nu au pus în evidenţă modificări semnificative ale populaţiei de pisică sălbatică din judeţul nostru. De altfel, în anul 2012, nu au fost solicitări din partea gestionarilor fondurilor de vânătoare în scopul obţinerii unei derogări din partea Ministerului Mediului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *