Războiul ţigărilor câştigat de traficanţi

captura tigariPedepsele aplicate contrabandistilor au ramas simbolice si dupa ce lupta cu traficantii a devenit prioritate nationala.

Anul trecut, autoritatile au decretat ca evaziunea fiscala si contrabanda cu tigari constituie un atac la adresa sigurantei nationale, numai ca, in ciuda masurilor, strategia nu a avut niciun rezultat. Desi au fost operate retineri, s-au facut confiscari, niciunul dintre cei prinsi cu tigari nu a fost condamnat la inchisoare cu executare. Motivul – procedura greoaie, o sumedenie de expertize, audieri interminabile si procese amanate.

In aprilie 2006, doi suceveni, un botosanean si un ucrainean au fost prinsi cu 3.800 de pachete de tigari aduse din Ucraina. Era primul caz de contrabanda, dar la finalul procesului doar suceveanul Vasile Lucaci a fost condamnat la cinci ani cu executare. Si nu pentru fapta in sine, ci pentru antecedentele lui penale.

Gruparile s-au extins apoi pe frontiera cu Ucraina si granita cu Moldova, creionandu-se adevarate drumuri ale tigarilor, de la Dersca la Dorohoi, de la Stefanesti la Botosani, de la Romanesti la Iasi. Au urmat arestarile din dosarele Tigareta I, II si III, dar, in ciuda timpului scurs, niciunul dintre traficanti nu a fost condamnat definitiv. In septembrie, dupa cinci ani de judecata, sentinta Tribunalului Botosani prin care cei 16 inculpati din dosarul Tigareta 1 au fost condamnati la 90 de ani de detentie a fost desfiintata de Curtea de Apel Suceava, iar dosarul restituit spre rejudecare. „Nu stim care au fost motivele, intrucat hotararea nu a fost inca motivata”, spunea Dorica Turcanu, purtator de cuvant in cadrul Tribunalului Botosani.

Iar lucrurile nu se opresc aici, cei sanctionati primind de regula pedepse cu suspendare. In aprilie 2010, Ion Chiochiu, a intrat in tara prin vama de la Radauti Prut cu un TIR in care s-au gasit peste 135.000 pachete de tigari. Trimis in judecata, el a fost condamnat de Judecatoria Darabani la trei ani cu suspendare.

Mai nou, cei prinsi nici nu mai sunt arestati. In august, un barbat a fost prins la Ungureni cu peste 62.000 de pachete de tigari, dar magistratii au respins propunerea de arestare, intrucat atat timp cat au fost confiscate tigarile, nu mai exista prejudiciu. Asa ca acum contrabanda se face cu funia, cu pluta, cu faetonul, cu masini modificate, pe sub haine, peste Prut, prin Vama si peste uscat.

––

Prejudicii uriase aduse statului

Aparent, contrabanda nu e o infractiune grava intrucat nu este vorba de violenta, insa pericolul vine din banii negri. De exemplu, numai transportul din august de la Ungureni valora pe piata 100.000 de euro, iar daca s-ar adunat toate capturile facute in judet in 2011, suma totala se duce spre un milion de euro. „Toti cei implicati castiga – producatorii de tigari din Moldova sau Ucraina au desfacere, traficantii isi iau partea, iar fumatorii au tigari la pret mic – cu alte cuvinte nimeni din acest lant nu are motiv sa denunte”, recunoaste unul dintre procurori.

Numai ca o parte din banii rezultati se duc pe cumparare de influenta si protectie. Iar anul acesta au aparut cautiuni de 50.000 de lei platite de la o zi la alta, plati efectuate catre Vama de ordinul zecilor de mii de lei pentru acoperirea prejudiciului, cum a fost cazul din ianuarie de la Stefanesti, iar caracatita se extinde – angajati ai Vamii prinsi cu tigari, lucratori ai SRI banuiti de complicitate cu traficantii si politisti transformati in carausi de tigari.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *