„Împreună în lupta cu drogurile”, o activitate desfășurată la Botoșani alături de părinți și elevi. „A iubi înseamnă să acceptăm că este posibil ca al nostru copil să aibă o problemă”

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a organizat, vineri, conferința „Împreună în lupta cu drogurile”, care a avut loc la Cinema Unirea. La eveniment au participat elevi, părinți, cadre didactice, dar și cadre medicale, iar toți cei prezenți au avut discuții despre importanța colaborării pentru binele copiilor. Au fost reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, ai Centrului Antidrog, reprezentanții ATOP, dar și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Profesoara Cristina Bălăucă le-a recomandat părinților să fie aproape de copiii lor, să îi asculte, să aibă răbdare cu ei și să îi susțină atunci când greșesc astfel încât împreună să găsească soluții la probleme. Totdată, aceasta i-a îndrumat să-și lase copiii să discute cu un consilier școlar pentru că sunt lucruri pe care elevii nu reușesc să le comunice părinților și atunci au nevoie de o persoană specializată care să îi asculte.

„Dacă de obicei mă adresez elevilor, astăzi mă voi adresa părinților pentru că știm cel mai bine noi, părinții, ne iubim copiii, dar a iubi nu înseamnă doar să negăm că li s-ar putea întâmpla ceva. A iubi înseamnă să acceptăm că este posibil ca al nostru copil să aibă o problemă și să vedem că acel copil are o problemă. De aceea, vă rog, în orice moment să fiți alături de copiii dumneavoastră. Și noi am fost tineri, și noi am greșit și atunci când am greșit noi eram cei mai supărați. De aceea, în momentele respective, copiii dvs., și noi la rândul nostru, aveam nevoie de cineva care să ne sprijine, de cineva care să accepte că am greșit, de cineva care să găsească soluții.  Noi la scoală de obicei rezolvăm probleme, cele de partea teoretică, dar pentru a rezolva o problemă trebuie să găsim care este baza acelei probleme”, a precizat Cristina Bălăucă.

La rândul său, șefa UPU SMURD Botoșani, medicul Ramona Guraliuc, a povestit, din experiența sa profesională, despre cazurile de elevi care ajung la Urgențe din cauza consumului de droguri. Acesta a atras atenția că dependența apare chiar și de la prima doză de drog, iar de multe ori conjunctura, anturajul duc la aceste dependențe.

„Atunci când ajungem să consumăm aceste substanțe nu mai suntem responsabili de ceea ce facem, de acțiunea noastră, de activitatea noastră, de gândirea noastră. Pe o parte dintre ei (n.r. cei care ajung la UPU), reușim să-i salvăm, pe o parte dintre ei îi pierdem. Sunt diverse substanțele respective și metodele de administrare, respectiv dispozitivele care apar pe piață și par aparent inofensive, dar care își pun amprenta nu doar asupra stării în momentul respectiv, ci asupra vieții în sine. Este o problemă serioasă cu care ne confruntăm și pe care dacă nu o tratăm așa cum trebuie, să-i oferim timp, răbdare, înțelegere, o să reușim ca viitorul nostru să fie distrus, niște copii care se pierd și care nu își vor mai găsi locul în societate”, a precizat Guraliuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *