Plângere împotriva hotărârii de dizolvare a societății Locativa: Considerăm un abuz foarte mare în funcție din partea domnului primar. În acest iureș vor fi angrenați și consilierii locali

Reprezentanții societății Locativa au făcut o plângere prealabilă împotriva  Proiectului de hotarare privind acordarea unui mandat reprezentantilor Consiliului Local in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Locativa Botosani, in vederea dizolvarii, lichidarii si radierii societății.

Prin acest demers se solicită respingerea integrala a acestui proiect și revocarea Hotararii de dizolvare voluntara, lichidare si radiere din evidentele Oficiului Registrului Comertului a societății Locativa.

Cei care au formulat plângerea susțin că Hotărârea de Consiliu Local este nelegală cat si netemeinică.

”Prin Raportul de specialitate se arata ca si unica motivatie a acestei hotarari urmatoarele: Dupa anul 2005, au fost intrainate o parte a imobilelor ce faceau parte din contractul de delegare a gestiunii de catre SC Locativa SA Botosani, iar in prezent, ca urmare a pierderii suferita in anul 2022, apreciem ca se impune realizarea unui studiu de oportinitate pentru prezentarea unei situatii actualizate a modului de administrare a fondului locativ si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, aflate in proprietatea Municipiului Botosani”. Chiar prin modul in care a fost formulata aceasta motivatie se poate observa ca acesta decizie este lipsita de fundament economic si, de asemenea, nu sunt pomenite care ar fi implicatiile financiare ale unei asemenea hotarari. In ultimii 10 ani, anteriori anului 2022, Locativa a inregistrat constant profit, repartizat in proportie de minim 50% ca dividende către acționar, Consliliul Local al Municipiului Botoșani, respectiv în fondul de rezerve la dispoziția societății. Suma aflata în fondul de rezerve constituit din profitul exercițiilor financiare anterioare anului 2022- 654813,71 lei. Prin Hotarârea AGA nr. 108 din 29.11.2023, pierderea netă în sumă de 133581 lei a fost acoperită din rezervele constituite pe seama rezultatului anilor precedenti, înregistrate în contul contabil 1068 – ”Alte rezerve”, se arată în document.

Cătălin Flutur, directorul Locativa, susține că la momentul actual, societatea nu înregistrează pierderi neacoperite din anii precedenți și că în luna octombrie 2023, Locativa a înregistrat profit.

Potrivit reprezentanților societății, încheierea unui singur execitiu financiar în ultimii 10 ani cu pierdere este  rezultatul unor factori  externi, care nu tin de managementul societății.

Implicatiile financiare ale unei asemenea decizii sunt: pierderea de către municipiul Botoșani a veniturilor obținute din dividende, impozite și taxe locale, redevență, taxe și autorizații : sumele achitate de Locativa către Municipiul Botosani în ultimii 5 ani cu aceste destinații – 1.626.972 lei; creșterea costurilor de întreținere a imobilelor cu cel puțin 5% – în prezent lucrările de întreținere a imobilelor aflate în administrare sunt efectuate de personalul Locativa, cu cotă de profit ”zero”. Efectuarea unor asemenea lucrări de către terți, este cu mult mai costisitoare și mai greoaie, având în vedere legislația privind achizițiile pubice; Creșterea costurilor cu personalul primăriei angajat în administrarea imobilelor. Astfel preluarea de către Primărie în administrare proprie a imobilelor aflate în administrarea Locativa, necesită angajarea de personal suplimentar, plătit la nivelul grilelor de salarizare valabile la UAT Municipul Botoșani. Caștigul mediu brut pe salariat în anul 2022, la nivelul Locativa SA, a fost de 4872 lei. Comparativ cu câștigul mediu brut pe economie în anul 2022, care a fost de 6095 lei, salariul mediu pentru salariații unității este cu 20% mai mic. La nivelul UAT Municipiul Botoșani, salariul mediu brut se situeaza cel puțin la nivelul salariului mediu brut pe economie. Luând în considerare acest fapt, chiar și angajarea unui număr mai mic de salariați ar conduce la costuri cu personalul similare cu cele înregistrate de Locativa, sau chiar mai mari; creșterea costurilor de funcționare ale Primăriei Municipiului Botoșani, ca urmare a lichidării societății, prin apariția unor costuri suplimentare. Sintetizând, din punct de vedere al beneficiilor economice viitoare obținute din aplicarea măsurii de lichidare a SC Locativa SA, apreciem că o astfel de măsură nu este necesară și nici oportună, producând pagube la nivelul bugetului Municipiului Botoșani”, se menționează în plângerea prealabilă.

Reprezentanții societății mai spun că Locativa nu a beneficiat niciodată de subvenții din partea municipalității și că activitatea societății nu grevează în nici un fel bugetul Municipiului Botoșani. Mai mult, societatea nu a înregistrat datorii la bugetul de stat, din contră a contribuit în anul 2022 la Bugetul de stat, în plus față de celelalte contribuții și pentru prima dată, cu 15.040.886,77 lei prin încheierea contractelor de vânzare a locuințelor ANL, din care 5.999.531,16 lei au fost deja vărsați, fiind la acest moment în profit.

Propunerea de lichidare și dizolvare a societății nu are la bază nici un fel de studiu, nerespectând prevederile art.9 din OG 71/2002. De altfel, in raportul de specialitate se precizează: ”apreciem că se impune realizarea unui studiu de oportunitate pentru prezentarea unei situații actualizate a modului de administrare a fondului locativ și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea Municipiului Botoșani” . Nu în ultimul rând, aprobarea proiectului de Hotărâre de către membrii Consiliului Local va avea multiple consecințe juridice și financiare, prima dintre acestea fiind ”plata unei despăgubiri juste și prealabile în sarcina concedentului” rezultată din încetarea Contractului de delegare de gestiune a Serviciului public de administrare a fondului locativ și a spațiilor cu altă destinație decât cea de locuință, aflate în proprietatea Municipiului Botoșani nr. 4000/2007”, se mai precizează în document.

Potrivit sursei citate, actionarul unic al unei societati poate decide dizolvarea voluntara a unei societati, insa luarea unei astfel de masuri trebuia sa aiba in vedere si toate consecintele pe care le poate produce hotararea luata. Aratam ca aceasta hotarare ar afecta foarte grav in mod direct, pe toti salariatii societatii, si implicit familiile acestora, prin desfiintarea locurilor de munca. Marea majoritate dintre salariatii societatii Locativa SA au copii in intretinere, unii dintre ei fiind singurul parinte intretinator, ori prin pierderea locurilor de munca ar fi afectata atat viata salariatilor cat si a copiilor acestora. De asemenea, cei mai multi dintre ei au credite bancare contractate, ori o astfel de masura ar afecta foarte grav starea financiara a acestora, fiind pusi in imposibilitatea achitarii creditelor si atragerea unor situatii dezastruoase pentru acestia.

Ca un ultim argument a relei credinte in initierea acestui proiect de hotarare, aratam faptul ca totul a pornit de la adresa Primarului Municipiului Botosani nr. Int. 87291/22.11.2023, adresata secretarului general al municipiului Botosani, adresa care se regaseste atasata la materialul de sedinta, prin care acesta, in calitate de Primar al Municipiului Botosani da dispozitie pentru a fi demarate toate procedurile si documentatiile necesare in vederea promovarii unui proiect de hotarare prin care sa se dispuna dizolvarea si lichidarea SC Locativa SA, fara ca Primarul Municipiului Botosani sa isi motiveze in vreun fel dispozitia. Cu alte cuvinte primarul si-a manifestat dorinta, iar salariatii primariei trebuiau sa caute argumente pentru a putea fi pusa in aplicare. Consideram acesta ca fiind un abuz foarte mare in functie din partea domnului Primar si nimic nu justifica solicitarea facuta. Din pacate, in acest iures vor fi angrenati si domnii consilieri locali, care, prin votul lor, pot fi trasi la raspundere pentru consecintele unei astfel de hotarari, care, asa cum aratat mai sus, nu are nici un suport legal”, se mai arată în plângere.

De altfel, în ședința de Consiliu Local de miercuri, Cătălin Flutur a anunțat că demisionează din funcție, dacă dizolvarea societății Locativa are substrat politic și este vizat în mod direct el.

În ajun de sarbatori, 52 de oameni au fost dati afara iar 72 de copii vor trai doar din alocație”, a precizat Cătălin Flutur.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *