Cum funcționa rețeaua mitei la angajarea în Spitalul Județean de Urgență Botoșani: candidatul trebuia să treacă de proba scrisă cu cel puțin nota 7. Mita pentru un post cumpărat a crescut în ultimii trei ani

Un post de asistent medical la Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani putea fi cumpărat în perioada 2018 – 2023 cu sume cuprinse între 8000 și 15.000 de euro, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, valoarea mitei a crescut  în ultimii ani.  În 2020, un post de asistent era 8.000, în 2022, 10.000 euro, în 2023, 15.000 euro. Angajările frauduloase ar fi fost făcute pe timpul vechii conduceri a spitalului.

Pentru un un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier postul putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Angajările erau făcute, potrivit surselor G4Media.ro, în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Candidatul, care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs. Acesta era nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiați, rude, vecini, angajați din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri.

Potrivit procurorilor, candidații primeau subiectele și rezolvările, iar una din condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00.

Lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani, au mai declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Ulterior, promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă, scrie G4Media.ro.

FOTO & VIDEO Percheziții DNA la Spitalul Județean și Consiliul Județean Botoșani (Update)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *