Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun. Așa vei atrage norocul și belșugul în casa ta

În fiecare an, pe data de 25 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului sau Crăciunul. Este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor, ține trei zile și este marcată în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce roșie. Cu privire la această mare sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri. Acestea sunt respectate de cei care vor să fie feriți de ghinion. Iată așadar ce este bine să faci în prima zi de Crăciun.

Obiceiuri pe care să le respecți de Nașterea Domnului

Una din cele mai importante sărbători de peste an este reprezentată de Crăciun. În această zi este bine să ții cont de tradiții și obiceiuri, dacă vrei să ai parte de noroc în anul următor. Iată așadar ce este bine să faci în prima zi de Crăciun, conform tradițiilor populare.

Creștinii merg la biserică în această zi, unde participă la Sfânta Liturghie. Ei duc diverse bucate, din ceea ce pregătesc pentru masa de Crăciun, pentru a fi sfințite. Pachetele sunt împărțite ulterior persoanelor nevoiașe. Se spune că persoanele care fac asta vor avea parte de sănătate, noroc și bunăstare.

Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun. Așa vei atrage belșugul în casa ta

După ce se întorc de la Biserică, credincioșii servesc masa de Craciun. Se spune că nu este bine să mănânci nimic în acea zi, până la finalul slujbei, dacă nu vrei să ai probleme cu stomacul tot anul. Un alt obicei face referire la faptul că în timp ce iau masa, oamenii trebuie să asculte colinde de Crăciun, specifice sărbătorilor de iarnă. Astfel vor atrage belșugul în gospodărie.

Obiceiuri de Crăciun care aduc noroc

Pentru a fi sprinteni tot anul, potrivit tradiției, oamenii trebuie să consume la micul dejun, pește. Duhovnicii explică că, deși postul se termină pe data de 24 decembrie, este bine să ții post până după Sfânta Liturghie, care are loc în prima zi de Crăciun.

În prima zi de Crăciun este bine ca locuințele să fie împodobite cu ramuri de brad, precum și cu flori roșii. Acestea atrag bunăstarea în locuință și inspiră gândurile bune și armonia, potrivit Playtech Stiri

Ce să faci pe 25 decembrie

La sate există credința că, în prima zi de Crăciun, trebuie să respecți tradițiile și obiceiurile transmise din bătrâni. Iată alte tradiții și obiceiuri cu o largă răspândire:

  • trebuie să mănânci măcar un măr în prima zi de Crăciun, dacă vrei să fii sănătos în anul următor
  • în prima zi de Crăciun este bine să te speli, pentru a mirosi frumos tot anul
  • pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor, agață busuioc și ramuri de vâsc la geamuri
  • în această zi nu este bine să mături sau să scoți gunoiul din casă
  • bătrânii spun că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie, reprezintă anotimpurile. Astfel, vei afla cum va fi vreme în primăvara care vine, orientându-te după ziua de 24, ziua de 25 decembrie îți arată cum va fi vremea în vara următoare, dacă toamna va fi ploioasă sau secetoasă, ne arată ziua de 26 decembrie, iar iarna anului următor este prevestită de ziua de 27 decembrie
  • aduce noroc în locuință dacă primul musafir care trece pragul este un bărbat brunet. Vei avea un an plin de greutăți, dacă primul bărbat care va trece pragul va fi roșcat
  • pentru a aduce belșug și spor în casă, în unele zone din țară, oamenii pun pleavă de grâu sub fața de masă, la ospățul de Crăciun. Se mai poate adăuga că usturoiul și macul puse în fiecare colț de masă, alungă relele, farmecele și deochiul
  • dacă verși pe masă vin sau dacă răstorni o cutie cu chibrituri este bine să îți țiuie urechea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *