Victor Construct, acuze la adresa Primăriei Botoșani: Incompetența și lipsa de responsabilitate au condus la situația inadmisibilă ca o clădire monument istoric să reprezinte un pericol iminent de prăbușire

teatrul mihai eminescu- botosani 001Reprezentanții societății Victor Construct acuză Primăria Botoșani de nepăsare și incompetență în cazul reabilitării Teatrului ”Mihai Eminescu”. Contractul a fost încheiat între Primăria Botoșani și Victor Construct în 2014, iar de atunci și până în prezent, susțin reprezentanții firmei, societatea a transmis zeci de adrese in cuprinsul carora s-a semnalat numeroasele probleme de proiectare, precum si atentionari repetate privind problemele grave constatate in urma preluarii amplasamentului, constand in starea avansata de deterioare a structurii de rezistenta a cladirii.

 like facebookPe aceasta cale, noi, societatea Victor Construct, dorim sa tragem un semnal de alarma si sa informam atat opinia publica cat si autoritatile responsabile ca acesta atitudine de nepasare bazata pe incompetenta si lipsa de responsabilitate a condus la situatia inadmisibila ca o cladire monument istoric, amplasata in centrul orasului, sa reprezinte un pericol iminent de prabusire. Cunoscand importanta acestei cladiri simbol a orasului Botosani, am luptat si ne-am straduit sa ducem la bun sfarsit acest proiect, sperand ca poate autoritatile se vor sesiza pe acest caz. Insa in toata acesta perioada nu s-a intamplat altceva decat sa aiba loc zeci de intalniri si sedinte in care se faceau promisiuni care nu au fost niciodata respectate. Intre timp cladirea se deterioreaza si degradeaza in continuare, botosaneni sunt privati de dreptul de a dispune in scop recreativ de aceasta cladire, societatatea noastra tine blocate echipamente si elementele de sustinere a cladirii, si mai mult decat atat, fara sa aiba nici o vina, este blamata de esecul acestui proiect, in timp ce autoritatile responsabile nu se implica in mod concret in rezolvarea problemei si nu au manifestat nici un fel de interes , altul decat frica de a lua o decizie imperios necesara pentru finalizarea acestui proiect si fuga de responsabilitate. In loc sa se adopte o solutie constructiva, si autoritatile publice sa se implice in cautarea de solutii si rezolvarea problemelor, asa cum au procedat alte institutii in situatii similare, au ales o atitudine de indolenta si nepasare si, dupa 40 de luni de la data semnarii contractului, s-a batut pasul pe loc si nu s-a intreprins nimic pentru gasirea unei solutii viabile”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Victor Construct.

Nici promisiunile recente de vineri in urma vizitei vicepremierul si ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu si ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica nu s-au concretizat intr-un document privind finantarea acestui obiectiv, ci doar promisiuni desarte, asa cum cum se perpertueaza din anul 2016 (2 ani de promisiuni), se mai arată in comunicat Termenul de finalizare a acestui proiect stabilit pentru sfarsitul anului 2018  s-ar fi decalat pentru anul 2019 – prin urmare INCA 2 ANI in care Teatrul „Mihai Eminescu” va ramane in mijlocul orasului ca o epava esuata in neputinta autoritatilor locale si nationale.

Dragi botosaneni, dorim sa va aducem la cunostiinta faptul ca, in ciuda perceptiei generale ca pentru orice lucrare nefinalizata este responsabil constructorul, in ceea ce priveste reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, intreaga responsabilitate o poarta factorii de decizie care reprezinta Primaria Botosani, printre care in special fostul primar dl. Ovidiu Iulian Portariuc, deoarece acesta era direct raspunzator de luarea unor masuri si decizii adecvate. Atata vreme cat aceste decizii nu au fost luate, prejudiciile financiare aduse societatii noastre, precum si disconfortul locuitorilor municipului Botosani prin blocarea acestui proiect ii sunt direct imputabile.  Tinem sa tragem un semnal de alarma privind structura de rezistenta a Teatrului Mihai Eminescu care este in stare avansata de degradare si se impun masuri de urgenta pentru remedierea situatiei. Starea de degradare constatata in prezent se datoreaza in mare parte factorilor de mediu (temperatură, umiditate, cicluri repetate de inghet-dezghet, agenti de poluare, microorganisme etc.), stare de degradare care se va accentua in perioada urmatoare. Cladirea Monument necesita lucrari de conservare, avand in vedere posibilitatea mai mult decat inerenta de degradare a lucrarilor executate pana la acesta data si a cladirii in ansamblul ei. Este absolut necesar, pentru existenta acestei cladiri sa fie executat cat mai urgent drenul perimetral din cadrul noului proiect de conservare; la fiecare ploaie sau in viitorul apropiat zapada se aduna apa ce se infiltreza in peretii cladirii, cu atat mai mult cu cat exista in perimetrul acestei cladiri canale si conducte defecte; ca efect imediat se poate vizualiza subsolul cladirii, in care umezeala a dus la degradari majore, exfoliere si otel beton corodat; riscul de a cobori in acesta parte a cladirii, nemaidiscutand de cel de a executa lucrari, este enorm”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *