Despăgubirile pentru secetă, discutate de fermierii botoșăneni la București. Vezi recomandările premierului!

nechifor popautiPreşedintele Asociaţiei Moldoovis şi secretar general al Federaţiei Romovis, Ionică Nechifor,  președintele ACCPT Botoșani, Daniel Avătămăniţei, și vicepreședintele ACCPT Botoșani, Dumitru Avădănei, au participat, joi, la București, la  o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, dar  şi preşedintele ANAF.

like facebookDiscuțiile s-au axat pe problemele produse de secetă în județul Botoșani și nu numai, iar premierul Dacian Cioloș recomandă fermierilor să urgenteze documentația privind starea culturilor.

„Am făcut demersuri pentru a găsi soluții și de a rezolva pentru a nu intra ca în situația din 2015, mai mult decât atât știind că marea majoritate a fermierilor încă nu și-au luat subvențiile nici pe cultură și nici pe animale.[…] Am avut această șansă să discutăm cu domnul Dacian Cioloș, la care domnia sa cunoștea o parte din problemele din județul Botoșani  și sigur că este dispus să susțină partea calamitată din zona noastră numai că în evidențele pe care le-au primit până în momentul de față suprafețele nu sunt cele care reflectă realitatea  din județ privind seceta.[…] Fermierii să nu stea acasă, să se prezinte de urgență la primăriile de unde utilizează terenul respectiv în vederea înștiințării acelei comisii care va participa la examinarea și constatarea procentului de cultură calamitată în ideea de a fi despăgubiți”, a spus Ionică Nechifor.

Potrivit lui Nechifor, primul ministru a dat asigurări că bani pentru despăgubiri sunt, dar vor fi dați în momentul în care va exista o situație clară privind pagubele făcute.

În funcție de suprafața calamitată,  ne va da și un cuantum pe hectar. Nu va mai fi aceeași formulă ca în 2015- dăm la toată lumea la fel- ci dăm fiecărui fermier în funcție de procentul de calamitate care există pe culturile care le deține”, a mai precizat Nechifor, după întâlnirea cu premierul și ministrul Agriculturii.

În Botoșani, seceta a afectat până acum aproximativ 100.000 de hectare de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *