Clienţii fideli taxaţi de banci

director de bancaBancile isi acopera pierderile din creditele neperformante prin majorarea comisioanelor catre clienti. Dupa ce la inceputul acestui an bancile au marit comisioanele pentru retragere de numerar si administrare cont pentru persoane fizice, acum anunta o noua majorare a costurilor operatiunilor.

Pana la declansarea recesiunii, bancile obtineau profituri din credite si depozite, insa cum piata a fost inghetata, creditele nu se mai acorda, iar depozitele nu ofera profitul asteptat.

BRD anunta ca de luna viitoare majoreaza mai multe comisioane, printre care cel de extras de cont de la 0,75 euro la un euro, la interogare sold cont curent la ATM proprii, de la 0,25 euro la 0,5 euro, iar la interogarea soldurilor pentru conturi deschise la alte banci de la 0,5 la un euro. La retragerea de numerar de la ATM comisionul creste de la 0,1%, insa nu mai putin 0,2 lei la 0,2%, insa nu mai putin de 0,5 lei.

Tot din octombrie, conturile noi deschise la Banc Post vor fi administrate cu 3,5 lei lunar, fata de 2,5 lei in prezent.

BCR a crescut din aceasta luna comisioanele pentru companii. Spre exemplu, comisionul de administrare a contului curent a crescut de la 15 lei la 20 de lei lunar.

Pentru persoanele fizice, BCR a majorat in primavara comisionul de administrare a contului curent de la 2,5 lei la 3,5 lei. De asemenea, cea mai mare banca de pe piata a majorat comisioanele pentru administrarea pachetelor de cont curent ( n.r. includ servicii de plati, carduri, internet banking) cu doi lei, noile tarife lunare ajungand la 6,99 lei pentru varianta standard, respectiv la 11,99 lei pentru varianta plus.

Banca Transilvania a majorat la randul sau din 20 august unele comisioane pentru persoanele juridice. Astfel, pentru comisionul de gestiune cont curent in valuta, gratuit pana la data mentionata, se percep acum cinci lei. Comisionul de eliberare adrese, altele decat cele pentru refinantare, a crescut de la sase lei la 10 lei. De asemenea, eliberarea unei scrisori de bonitate costa 100 de lei fata de 85 de lei.

Taxe si pentru agentii economici

Daca in anii trecuti, cele mai multe majorari de comisioane au fost operate la persoanele fizice, in acest an deciziile au vizat si persoanele juridice, profitand de faptul ca realizeaza mai multe tranzactii si la valori net superioare. UniCredit Tiriac Bank percepe spre exemplu nu mai putin de 25 de euro lunar pentru transferurile automate intre conturile agentului economic.

CEC Bank percepe comisioane pe fiecare tranzactie dintre firme, insa de la ambele parti. Astfel, banca incaseaza intre 3,95 si 8,45 lei pe fiecare tranzactie, in functie de suma platita de persoana juridica in contul alteia. De cealalta parte, firma care primeste banii plateste un comision de un leu.

Raiffeisen Bank iese in evidenta cu taxele si comisioanele percepute comerciantilor care au vanzari online. Initial se percepe o taxa de inrolare in sistemul de siguranta, de 180 de euro pentru fiecare firma. La fiecare folosire a cardului de catre clientii magazinului virtual, comerciantul plateste bancii 2,55% din valoarea tranzactiei, plus 1,25 lei sau 0,30 euro, in functie de moneda in care se face plata. Emiterea de carduri pentru persoanele juridice care au nevoie de asemenea instrumente de plata in strainatate este taxata cu 400 de lei.

Clienti obligati sa accepte scumpirile

Clientii sunt nemultumiti de aceste majorari anuntate de banci si spun ca legislatia este de vina. „ Nu ii poate opri nimeni sa mareasca. Daca ii reclami sunt acoperiti de lege si tot tu pierzi timpul”, a spus un client al uneia dintre cele mai importante institutii financiare prezente pe piata.

Bancherii se apara si spun ca majorarile sunt aplicate de toate bancile din Uniunea Europeana si in contextul actual al recesiunii este de inteles ca institutiile private sa-si conserve rezultatele financiare.

In judet, 9 din 10 salariati, adica aproximativ 40.000 de persoane, au relatii cu bancile, iar restantele la creditele contractate in judet ajung la 213 milioane de lei.

In acelasi timp firmele sunt obligate prin lege sa detina cont bancar si sa efectueze doar prin acest sistem tranzactiile mai mari de 5.000 de lei.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *