Penitenciarul Botoşani, în carantina de la TBC

Doua sectii din cadrul Penitenciarului Botosani sunt in carantina dupa ce doi detinuti s-au imbolnavit de TBC. Au intrat in contact cu o persoana bolnava, tot detinut, spun autoritatile. Mai mult, situatia s-a inrautatit, dupa ce se pare ca si un angajat al institutiei ar fi contactat aceeasi boala.

Detinutii bolnavi au fost transferati la o unitate spitaliceasca unde primesc ingrijirile medicale necesare, prin carantina dorindu-se oprirea imbolnavirilor in randul celor aflati in spatele gratiilor.
Potrivit datelor oficiale furnizate de reprezentantii Penitenciarului, din cauza incidentei unui numar ridicat de cazuri cu tuberculoza in randul populatiei judetului Botosani, la nivelul Penitenciarului Botosani se practica frecvent o depistare intensiva a tuberculozei. Astfel, prin intermediul acestei metode de screening a fost depistat initial un caz de imbolnavire cu tuberculoza pulmonara la o persoana privata de libertate, sosita in transfer de la alta unitate.
Aparitia suspiciunii de tuberculoza pulmonara a condus la declansarea anchetei epidemiologice, prilej cu care s-au mai identificat doua cazuri printre persoanele care au avut contact cu primul pacient. In acest context, incepand cu data de 01.08.2012, s-a dispus masura instituirii carantinei la nivelul spatiilor destinate cazarii persoanelor private de libertate in cauza, masura care va fi mentinuta pana la sosirea ultimelor analize de sputa. Conform prevederilor legale, se impune o perioada de 60 de zile pana la obtinerea ultimelor rezultate de laborator.
„In aceasta perioada, s-au efectuat investigatii pneumoftiziologice amanuntite la nivelul populatiei carcerale, au fost luate masuri de dezinfectie a suprafetelor si a aerului, limitarea cu strictete a contactelor intre persoanele private de libertate din spatiile carantinate cu restul populatiei carcerale, izolarea persoanelor suspecte de tuberculoza pulmonara, precum si alte masuri specifice ce se impun”, a declarat Anna-Maria Anghel, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Botosani.
Potrivit legislatiei in vigoare, instituirea si ridicarea carantinei de la nivelul unitatii penitenciare sunt declarate de catre medicul coordonator judetean al Programului National de Control al Tuberculozei. Totodata, serviciile medicale spitalicesti vor fi asigurate detinutilor prin internare in penitenciarele-spital, precum si in alte unitati sanitare de profil, aflate in relatii contractuale cu casa de asigurari sociale de sanatate. Dupa transferarea celor doi bolnavi de la Botosani nu s-a mai inregistrat nici un alt caz de imbolnavire.
„In cazul stabilirii cu certitudine a cazurilor de tuberculoza pulmonara, persoanele private de libertate sunt tratate pana la vindecare in unitatile penitenciare-spital din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Toate persoanele suspicionate a fi bolnave tuberculoza pulmonara au fost internate in cadrul Penitenciarului Spital Tg. Ocna, in vederea efectuarii investigatiilor suplimentare si instituirii tratamentului corespunzator. La data prezenta, la nivelul Penitenciarului Botosani nu se afla in custodie persoane private de libertate bolnave de tuberculoza”, a adaugat Anna-Maria Anghel.
Reprezentantii unitatii au tinut sa mai adauge ca personalul Serviciului Medical, personalul Serviciului Educatie si personalul Sectorului Operativ din cadrul Penitenciarul Botosani, in colaborare cu reprezentanti ai Unitatii de Implementare a Proiectelor de Control al Tuberculozei de pe langa Administratia Nationala a Penitenciarelor, organizeaza permanent sesiuni de informare privind simptomatica specifica, masurile de  prevenire si de combatere a tuberculozei pulmonara, dorindu-se reducerea incidentei imbolnavirilor in randul detinutilor.
In Penitenciarul Botosani sunt inchise peste 1.000 de persoane.

Sursa: Evenimentul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *