Apel umanitar! Un bărbat este în stare gravă la spital. Botoșăneanul are nevoie de sânge

Un bărbat din Botoșani este în stare gravă la spital și are nevoie de ajutor. Botoșăneanul este internat la Spitalul Județean Botoșani, pe secția de Terapie Intensivă. Potrivit familiei, acesta are nevoie de sânge, iar cei care vor să îl ajute pot dona la Centrul de Transfuzii din Botoșani. Bărbatul are nevoie de sânge grupa A2 pozitiv.

„Cine poate sa doneze sânge, grupa A 2 pozitiv pentru Pandrea Corneliu Dan, aflat la terapie intensiva, spitalul județean Mavromati”, este apelul făcut de cei dragi.

Beneficii pentru cei care donează sânge

Există numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%.

Pe lângă acestea, donatorii români primesc și:

Un set complet de analize.

· Adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB.

· zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate.

· Bonuri de masă valabile până la finalul anului.

Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Donarea de sânge aduce beneficii pentru sănătatea fizică. Acest lucru poate:

• Reduce stresul

• Îmbunătăți starea ta emoțională

• Aduce beneficii sănătății tale fizice

• Ajuta la eliminarea sentimentelor negative

Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.

Cine nu poate dona sânge

Poate dona sânge orice cetățean român cu domiciliul în România sau oricărui cetățean al Uniunii Europene care își are reședința în România, care se află într-o stare de sănătate bună și care respectă regulile referitoare la recoltarea de sânge total și componente sanguine de origine umană.

Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:

· Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.

· Greutatea să fie peste 50 de kilograme.

· Pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut.

· Tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg.

· Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.

· Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală.

· Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare.

· Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.

Înainte de a dona ar trebui să mănânci un mic dejun ușor. E permis să bei ceai sau cafea, dar nu ai voie să fumezi cu o oră înainte și după donare.

De asemenea, trebuie să fii odihnit atunci când donezi sânge.

Există criterii de excludere permanentă și temporară, care includ afecțiuni cardiovasculare, traumatisme craniene, alcoolism cronic, boli psihice, diabet zaharat, tuberculoză, anemie, vaccinări recente, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool sau medicamente, printre altele.

De asemenea, există criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereză, care includ niveluri scăzute de trombocite, pat vascular necorespunzător, hipocalcemie, tratament cu antiagregante plachetare, corticosteroizi sau anticoagulante.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Cinste lui! Un elev din Botoșani a obținut medalia de aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *