Șpagă de 500.000 de euro pentru ca un botoșănean să ajungă într-o funcție de șef

Declarațiii șocante în dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica și mai alți șefi au fost trimiși în judecată de DIICOT Iași pentru autorizarea și edificarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a declarat că un dezvoltator imobiliar a dat mită de 500.000 euro pentru ca Mihai Chirica să-l numească pe botoșăneanul Alexandru Mustiață pe funcția de arhitect șef al orașului.

Primarul Mihai Chirica, arhitectul șef Alexandru Mustiață, Cristina Oțeleanu, fosta șefă a Direcției Juridice din Primărie, Mihaela Dana Pintilie-jurist, Raluca Andreea Mocanu-consilier la Direcția de Urbanism, Daniela Vasiliu-consilier la Direcția Tehnică, Elena Herțanu-inginer la Direcția de Urbanism, foștii șefi din Poliția Locală, Georgel Grumeza și Mihaela Tulică, Andrei Valentin Spânu-funcționar, Virgil Babîi fost director al Direcției de Cultură etc. au fost trimiși în judecată în urmă cu circa o săptâmână de DIICOT Iași pentru săvârșirea mai multor fapte de abuz în serviciu și fals, toate având legătură cu autorizarea și edificarea unor imobile din municipiul Iași. În timpul urmăririi penale, Mihai Chirica a încercat să se apere susținând că avea un volum mare de muncă și de aceea a greșit, semnând unele ilegalități. Foștii săi colaboratori, funcționari din primărie, l-au contrazis însă. Aceștia au declarat că Mihai Chirica știa exact ce semnează, scrie dezvăluirea.ro.

Secretara municipiului Iași știa că la urbanism se săvârșesc unele ilegalități și de aceea refuza să semneze unele documentații cu probleme. De aceea, Chirica și complicii săi așteptau să intre Denisa în concediu pentru a semna documentațiile ilegale. Cel care orchestra totul are arhitectul șef Alexandru Mustiață, mâna dreaptă a lui Chirica. ‘’Susan Petronela a mai arătat cu privire la situația emiterii unor autorizații de construire cu încălcarea prevederilor legale, că incupatul Mustiață Alexandru Florin  așteptat să plece în concediu Ionașcu Denisa, secretarul general al Primăriei municipiului Iași, care refuza semnarea respectivelor autorizații din motive de nelegalitate,  moment în care Mustiață Alexandru le-a determinat pe numitele Oțeleanu Daniela, Pintilie Mihaela Dana precum și pe Mihai Chirica să semneze autorizația’’, au mai consemnat procurorii.

Când Denisa Ionașcu era plecată în concediu, documentele care au dus la sâvârșirea ilegalităților erau semnate de Cristina Oțeleanu.

‘’Susan Petronela a relatat despre două astfel de situații în care secretarul general Primăriei municipiului Iași, Ionașcu Denisa refuza să semneze autorizațiile de construire din motive de nelegalitate, astfel încât inculpatul Mustiață Alexandru Florin o determina pe Oțeleanu Cristina să semneze autorizațiile. În același sens, Ghergheșanu Gabriel a arătat că toți din primărie, în frunte cu primarul Mihai Chirica, au conoștință despre problemele cu construcțiile autorizate, recepționate și edificate ilegal’’, au mai constatat procurorii.

Alexandru Mustiață  mergea la cei mai puternici dezvoltatori când era chemat și le oferea consultanță. Nu îndrăznea să-i refuze deoarece dezvoltatorii au plătit o sumă uriașă pentru că Mustiață să fie numit pe funcția de arhitect șef.

‘’Din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice rezultă că inculpatul Mustiață Alexandru Florin oferă consultanță anumitor dezvoltatori imobiliari din oraș, ba chiar se deplasează la fața locului pentru a se uita peste documentație ‘’să vedem cum o îmbrăcăm. Martorul Ghergheșanu Gabriel a susținut că problemele din materia urbanismului se discutau de primar, viceprimar și arhitect șef, aceștia cunoscând absolut toate problemele din oraș. Tot acesta a mai relatat că a rămas surprins că un investitor i-a transmis despre un arhitect șef de la aceaa dată: ‘’Să nu se pună cu mine pentru că am dat 500.000 euro pentru ca el să fie arhitect șef!’’. Din declarația lui Ghergheșanu Gabriel dată într-o altă cauză penală, folosită ca mijloc de probă și în prezenta cauză, rezultă că arhitectul șef la care a făcut referire este Mustiață Florin Alexandru’’, se mai arată în rechizitoriu.

One thought on “Șpagă de 500.000 de euro pentru ca un botoșănean să ajungă într-o funcție de șef

  1. Nici la Botosani nu suntem departe de aceste ilegalitati. Numai dezvoltatorii imobiliari și marile lanturi de magazine stiu. Cum se indesesc cu blocuri noi blocurile comuniste care oricum erau aglomerate la refuz. Cum s-au construit mall-uri in centrul orasului fara respectarea regulilor din urbanism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *