Un preot din Botoșani explică cât de importante sunt din Deniile din Săptămâna Mare. „În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”

preotul teodor ciurariu , stiri, botosani, dorohoi 2Preotul Teodor Ciurariu explică cât de importante sunt Deniile din Săptămâna Mare a Postului Paștelui, dar și ce semnificație  are fiecare în parte. 

Săptămâna viitoare( săptămâna mare) începând de duminică după-amiază cu Deniile Îl însoțim pas cu pas pe Iisus pe drumul din Grădina Ghetsimani, pe drumul Patimilor până la Golgota pe Cruce. În timpul Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate și de măreție, în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde. În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, spune părintele.

Potrivit acestuia, luni se face pomenire de smochinul neroditor, blestemat de Hristos sa se usuce pentru ca nu avea rod si a Preafrumosului Iosif, cel vandut de fratii sai, marti se face pomenirea celor zece fecioare, miercurea se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, joi spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, plus Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, plus rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului de către Iuda, Denia celor douăsprezece Evanghelii, iar vineri, Patimirile si Rastignirea Domnului, care sunt numite sfinte, mantuitoare si infricosatoare, la care toata faptura s-a schimbat la moartea lui Hristos: ” Soarele s-a intunecat, pamantul s-a cutremurat si multi morti din morminte au inviat”. Prohodul Domnului.

„In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea pentru a ridica din stricaciune la viata vesnica pe cei din veac adormiti. Duminică, se pomeneste Invierea. Ajunsi in ziua Sfintei Invieri, Biserica ne cere, să ne luminam cu praznuirea și unii pe altii să ne îmbrățișam, să ne bucuram și să strigam toți într-un glas: Hristos a inviat!, cu un final minunat, bucuria Sfanta, plina de Lumină a Învierii! Aceasta este perioada cea mai Sfânta si plină de încărcătură duhovnicească din tot anul”, spune părintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *