FOTO Mii de credincioși au mers să ia lumină în bisericile și mănăstirile din Botoșani

Mii de credincioși au mers să ia lumină în bisericile și mănăstirile din județul Botoșani. Cei mai mulți au ținut post, s-au spovedit și împărtășit, iar sâmbătă, când e cea mai importantă și mai frumoasă sărbătoare a creștinătății, au fost prezenți la slujbă.

Unii au luat lumină, apoi au mers să o ducă în casele lor, la mormintele celor dragi plecați la cele veșnice, iar alții au stat toată noaptea la slujbă luptându-se cu somnul pentru a-și dovedi credința.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim la Aeroportul de la Salcea, iar de aici a fost împărțită preoților din zona Moldovei.

La miezul nopții, preoții au împărțit-o credincioșilor. Aceștia au strigat „Veniți de luați lumină!”, iar oamenii s-au apropiat să-și aprindă lumânările.

Numită și focul haric, Lumina Sfântă este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Se petrece în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

În fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare,  deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. Se manifestă diferit în fiecare an şi, în primele minute, nu frige. După Înviere, fiecare om se întoarce acasă. După ce pășesc peste prag, se închină, iar apoi sting lumânarea în grindă, afumând-o pe aceasta în semnul crucii. După numărul acestor cruci se socotește numărul anilor de când e casa sau câți ani s-a trăit în ea.

Lumânarea e păstrată cu cea mai mare sfințenie tot anul pentru a o avea la îndemână si a o putea aprinde la întâmplări primejdioase,

Google New Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *