Românii care vor avea creşteri spectaculoase de 90% la pensie. Anunţul Casei de Pensii

Preşedintele Casei de Pensii vine cu veşti bune pentru pensionarii României ale căror dosare au fost reevaluate. Procentul cu care vor fi majorate pensiile. Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore, iar potrivit Casei de Pensii, din septembrie 2024 unele pensii vor crește spectaculos cu procente de 70%, 80% şi unele chiar și cu 90%.

Punctele de stabilitate joacă un rol extrem de important, iar în funcție de acestea, creșterea poate fi mai mare chiar și cu câteva sute de lei. Vestea bună este că aproximativ 95% din dosarele de pensii au fost reevaluate.

„Colegii sunt spre final, au un procent destul de mare de dosare deja finalizate şi speram ca în cel mai scurt timp posibil să finalizăm acest proces de evaluare pentru a merge mai departe.

Aici vorbim despre normele metodologice de aplicare a Legii 360/2023. În momentul când avem deja normele publicat în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua  formula de calcul prevazuta in noua lege a pensiilor (…)

În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în legea 360/2023”, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, pentru realitatea.net.

Întrebat apoi despre procentele cu care vor fi majorate pensiile românilor, preşedintele Casei de Pensii a spus că putem discuta de majorări spectaculoase.

Mai exact, potrivit acestuia, „vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor (…)”.

Din simulările pe care le-am avut, vor fi  creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus preşedintele Casei de Pensii.

Începând cu anul 2024, angajații contribuie cu 1% mai mult la pilonul II, deci la acea pensie obligatorie administrată privat, așadar 4,75% acesta este procentajul cu care se contribuie la pilonul II.

Acest lucru înseamnă că la pilonul I, la pensia de stat, se contribuie mai puțin, adică 20,25%. Cele două împreună însumează acel CAS în valoare de 25% din salariul brut. Pilonul II de pensii a suferit schimbări majore anul acesta. Contribuţia a crescut cu un procent, de la 3,75% la 4,75%. Contribuţia la Pilonul II este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată la sistemul public de pensii.

Pensii Pilonul II

Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 117,17 miliarde de lei la finalul lunii septembrie a anului 2023, în creștere cu aproximativ 32% comparativ cu aceeași dată a anului 2022. Aceasta reprezintă un maxim istoric, fiind cel mai bun an înregistrat de sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II). Raportat la luna decembrie 2022, valoarea activelor totale a crescut cu 21,5%.

Numărul participanților înregistrați în sistemul Pilonului II a fost de 8,09 milioane de persoane, față de 7,96 milioane de persoane la finalul anului precedent. La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2023, a fost de aproximativ 266 de lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2022 valoarea acesteia a fost de 237 de lei/participant, potrivit Antena 3 CNN

Alcoolul, temelie în satele sărace din județul Botoșani. Cum ajung copiii să bea de la 11 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *