Care au fost cele mai citite cărți din 2023, în România. Ce preferințe au avut botoșănenii

„Rezerva”, best-seller internațional și cartea de memorii a prințului Harry al Marii Britanii este cel mai bine vândut titlu din 2023, în toate librăriile și târgurile de carte din țara noastră.

Clasamentul este completat de cărțile de dezvoltare personală, cele pentru copii ori în limba engleză, devorate, în general, de adolescenți.

În toate librăriile din România, cea mai vândută carte în 2023 a fost „Spare” sau „Rezerva”, lansată exact acum un an de Prințul Harry al Marii Britanii. La nivel mondial, cartea de memorii a fost vândută în 3,2 milioane exemplare în prima săptămână de la publicare. Dezvăluirile despre familia regală făcute de prinț au cucerit și publicul din România. Potrivit reprezentanților unei librarii online, cele mai multe cărți din România s-au cumpărat în București și Brașov, 358.000, respectiv 104.000 de bucăți.

Și preferințele cititorilor diferă în funcție de zona geografică.

Dacă în Satu Mare și Maramureș, cei mai mulți au fost pasionați de poveștile clasice, „Vrăjitorul din Oz” sau „Alice în Țara Minunilor”, „Îndreptar pentru Spovedanie” de Nicodim Măndiță a mers bine în Botoșani și Brăila. În Covasna, în topul vânzărilor îl găsim pe Mihai Eminescu. Pe de altă parte, o carte de teste pentru obținerea permisului auto a avut succes nebun în județul Giurgiu.

Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh este titlul care a atras publicul de toate vârstele. Aflat pe doi în topurile librăriilor Cărturești și Libris, romanul conturează o poveste de dragoste care se petrece în mijlocul războiului din Siria.

Cititor: „Mă tentează ‘Cât timp înfloresc lămâii’, vorbește despre Siria, o farmacistă care se îndrăgostește de un bărbat, și e și partea de război”.

Cititor: Ficțiune, îmi place foarte mult, e extraordinar. Și young adults e foarte interesant, și crima. O carte foarte bună este „Aripi de fier”. Da, și am și găsit. Nu e chiar recent, dar e singura care lipsește din colecția mea”.

Laura Țeposu, fondatorul unei librării online: „Dacă ne uităm la topul cărților vândute, în primele cinci cărți, cinci titluri, două sunt de copii și una de parenting. Deci este evident care este tendința părinților de a inspira copiilor dragostea pentru lectură. Apoi, categoriile de psihologie practică și spiritualitate câștigă tot mai mult teren”.

În categoria cărților pentru copii se regăsesc două clasice: „Micul Prinț” și „Singur pe lume”. Adulții au cumpărat și „Când corpul spune nu” de Gabor Mate.

Puștii vor în general cărți în limba engleză.

Laura Țeposu, fondatorul unei librării online: „Sunt foarte mulți tineri care citesc noutățile rapid în limba engleză. Sunt foarte buni vorbitori de limba engleză și asta e o tendință”.

Una dintre cele mai mari librarii online a vândut cu peste 30% mai multe titluri în engleză față de 2022, informeaza Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *