Școlile din județul Botoșani care pot salva piața muncii din România. „Noi scoatem meseriași, nu oameni care să stea cu mâna-ntinsă!”

Foto: Adevarul

Trei școli din județul Botoșani sunt o soluție pentru lipsa de meseriași din România. Aici sunt pregățiți sute de tineri de la sat, pentru meseriile cele mai căutate de pe piața muncii. Bătălia pe locuri este acerbă, iar cei mai mulți absolvenți sunt angajați imediat după terminarea studiilor, scrie Adevarul.ro.

În România, meseriașii sunt tot mai greu de găsit. Marile companii ajung să apeleze la angajați aduși din Extremul Orient, din țări precum Nepal, Vietnam, Pakistan sau Bangladesh. Patronii se plâng că nu mai găsesc sudori, tinichigii, meseriași în construcții și nici măcar textiliști. Fermierii, la rândul lor, spun că nici chiar ciobani nu se mai găsesc prin satele Moldovei. Cei mai mulți dintre localnicii moldoveni care știu o meserie aleg să plece în Occident, motivați de salariile mai consistente.

În țară, au rămas în marea lor majoritate meseriașii pensionari, nevoiți să lucreze și la 70 de ani în condițiile în care nu are cine să-i înlocuiască. Există însă o speranță în mediul rural al județului Botoșani, unde trei școli sătești sunt adevărate incubatoare de meseriași tineri și pricepuți. Este vorba, în mare parte, de copii de la sat, dornici să câștige o pâine și pentru care agenții economici se bat încă de la terminarea studiilor.

Una dintre cele mai puternice școli de meseriași din nordul Moldovei este Liceul „Alexandru Vlahuță„ din comuna botoșăneană Șendriceni. Deși este un liceu de la țară, peste 1.300 de candidați se bat anual pe cele câteva sute de locuri disponibile. Și asta fiindcă acest liceu este, după cum spun și profesorii, un adevărat brand și o „fabrică” de meseriași pentru piața muncii. Aici învață peste 800 de elevi din toate comunele județului, iar unii bat zeci de kilometri ca să poată urma cursurile de aici.

„Liceul nostru a devenit un brand în zona învăţământului tehnologic. Şi asta pentru că scopul nostru este de a oferi tinerilor o meserie căutată pe piaţa muncii. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu. Noi scoatem meseriaşi, nu oameni care să stea cu mâna întinsă! Am fost nevoiţi să ne adaptăm cerinţelor de pe piaţa muncii, fiindcă şcopul unei şcoli tehnologice este de a pregăti viitori absolvenţi care să-şi găsească rapid un loc de muncă”, a precizat Viorel Dohotaru, director Liceului tehnologic din Şendriceni.

Printre cele mai renumite profiluri ale liceului sunt de mecanic agricol, ospătar, brutar, chelner, tâmplar și mecanic auto. Aici se face și tinichigerie auto, foarte căutată pe piața muncii. Liceul dispune de laboratoare și ateliere moderne unde elevii învață fiecare componentă și fiecare mecanism. În plus, liceul a realizat numeroase parteneriate cu agenți economici, în special mari fermieri sau restaurante, pentru ca elevii să facă practică cu cele mai noi utilaje.

Citeste mai mult aici!

2 thoughts on “Școlile din județul Botoșani care pot salva piața muncii din România. „Noi scoatem meseriași, nu oameni care să stea cu mâna-ntinsă!”

  1. Atat timp cat salariile sunt de 2000 lei bani in mana in confectii patronii straini protejati de coruptie statala,oamenii nu pot trai cu aceste sume si vor pleca pentru o viata mai buna ! ridicati nivelul de trai ca salariile sa fie peste 3500 lei in mana si atumci se vor schimba !

  2. nici o institutie din Botosani care ar trebui sa protejeze muncitorii romani nu se duc in control sa vada de ce muncitorii lucreaza si sambata si nu sunt platiti CORESPUNZATOR , nu primesc echipament de protectie conform contractului de munca nu sunt salarizati pentru munca depusa , salariile de 2000 lei sunt sclavie sa fie clar statul ce face prin institutile lui ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *