FOTO & VIDEO! Protest la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani. Angajații au întrerupt activitatea

Peste 20 de salariați de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani au protestat, luni, pe holul unității, nemulțumiți de salariile pe care le primesc. Aceștia au întrerupt lucrul, timp de două ore, fiind asigurate doar urgențele.

Protestele au loc în toată țara și, potrivit reprezentanților Blocului Național Sindical, principalul motiv al acțiunilor este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane. Aceștia spun că situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, raportată la volumul uriaș de muncă.

Acest protest este raportat la nemuțumirea salarizării, a condițiilor de muncă, a infrastructurii. Noi am cerut uniformizarea salarizării caselor de sănătate din țară cu cele de la Casa Națională. Raportat la serviciile care se fac în teritoriu, sunt mult mai complicate decât la Casa Națională de Sănătate. La Casa Națională se primesc rapoarte, pe care le trimit pentru decontarea serviciilor. În ultimi șapte ani, inclusiv pe perioada pandemiei, deși întregul personal al CNAS a participat nemijlocit la reglementarea și punerea în practică a tuturor măsurilor, nu a beneficiat de stimulente sau majorări salariale spre deosebire de personalul sanitar și Direcția de Sănătate Publică, care au beneficiat”, a declarat Vasile Chiru, liderul BNS Botoșani.

Pe timpul protestului s-au asigurat urgențele iar asigurații nu au avut de suferit.

”Asigurații au avut acces la serviciile medicale. Nu putem bloca accesul la aceste servicii. Se vor elibera documentele necesare și nu vom pune asigurații pe drumuri, fie că sunt pentru carduri, adeverințe. Asigurații nu vor avea de suferit”, a precizat Alina Mustiață, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani.

Sindicaliștii fac un apel urgent către autorități să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității. Având în vedere această situație critică, solicităm cu fermitate soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecințe: Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală. Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate. Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite. Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul național de sănătate, precizează într-un comunicat BNS

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *