FOTO Creșterea animalelor nu mai reprezintă o afacere la Botoșani. Unul dintre cei mai mari fermieri din județ: Nu cred că vom mai rezista mult

Creşterea animalelor a devenit total neatractivă la Botoşani. Unul dintre cei mai mari fermieri din judeţ se plânge că zootehnia este total subfinanţată atât de statul român, cât şi de Uniunea Europeană. Iulian Merticaru, care deţine peste 500 de vaci, la Ripiceni, susţine că, din cauza pierderilor înregistrate, fermele de animale ar putea dispărea în scurt timp.

Pentru el, afacerea funcţionează în pierdere, în condiţiile în care costurile de funcţionare au crescut semnificativ, iar veniturile scad de la o zi la alta. El spune că hrana pentru animale este din ce în ce mai scumpă, în timp ce laptele este mai ieftin decât apa.

„Zi și noapte trebuie să fii prezent. Vaca nu știe de sărbătoare, de Crăciun, de Paște, de Anul Nou. Nonstop trebuie să fii aici. Cum nu i-ai dat ceva scade laptele sau se îmbolnăvește, îi scade producția. De exemplu, dacă n-ai pus borhot de bere, o zi dacă n-ai avut scade laptele cu 600- 700 de litri pe zi. Nu mai spun, șirotul de floarea soarelui, luna trecută îl luam cu 1,50. Ultimul tir l-am cumpărat cu un leu și 64 de bani. Șirotul de soia, adus din Ucraina, trei lei și 70 de bani. Un litru de lapte: 2 lei. Vă dați seama ce înseamnă! O vacă consumă în jur de 2,1 kg de șirot de soia pe zi, pentru a-și menține producția și toate caloriile. Nu i-ai dat șirotul de soia și șirotul de floare, în câteva zile o sterpești”, a declarat Iulian Merticaru.

El susține că prețul laptelui ar trebui la 2,90 sau trei lei ca să mai aibă și profit. În acest moment, merge pe pierdere.

„Nu cred că vom mai rezista mult pentru că producția de lapte nu este plătită”, spune Merticaru.

Fermierul din Botosani acuză că, în discuţiile cu Uniunea Europeană, autorităţile române nu negociază în favoarea crescătorilor de animale şi a cultivatorilor de terenuri, ceea ce face ca suibvenţiile pentru români să fie mult mai mici decât cele de care beneficiază fermierii din ţările occidentale.  Iulian Merticaru exploatează şi peste 3.000 de hectare de teren agricol de pe raza comunelor Ripiceni, Manoleasa sau Mihălăşeni. El a participat, vineri, la protestul din Vama Stânca, în semn de nemulţumire faţă de importul de cereale fără taxe vamale din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *