Ministrul Sănătăţii a făcut noi precizări privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România. Alexandru Rafila a anunţat la România Tv cât va dura valul şase de coronavirus. Alexandru Rafila a anunţat, marţi seară, la România Tv, că numărul cazurilor de coronavirus se dublează de la o săptămână la alta.
„Cifrele sunt in crestere de la saptamana la saptamana. In fiecare saptamana se dubleaza numarul de cazuri. Nu vrem sa ingrijoram pe nimeni, dar trebuie sa stim. Astazi au fost peste 4000 de cazuri de covid-19, numarul de persoane internate este in jur de 1400, la ATI sunt 86 de persoane, niciun copil. Decese au fost 8 în ziua precedentă. Cifrele sunt in crestere. In urma cu o saptamana aveam circa 1000 de persoane internate. Cifrele vor creşte, in mod evident. Aceasta crestere va continua circa 4-5 saptamani, după care se va stabiliza şi speram ca odata cu inceputul toamnei sa intram pe un trend descendent”, a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.
Devine obligatorie în România a patra doză de vaccin? Ce spune ministrul Sănătăţii
„Iniţial, cand a patra doză a fost recomandată, ea a fost rezervata în general persoanelor in varsta de peste 80 de ani sau celor cu boli serioasă, fiecare tara şi-a stabilit categoria de persoane care să beneficieze de această doză. În momentul de faţă, există aceasta opinie a Agenţiei Europene a Medicamentului şi a Centrului European de Control al Bolilor care recomandă administrarea celei de-a patra doza de vaccin şi persoanelor cu varsta de peste 60 de ani. Pentru persoanele cu vârsta de până la 60 de ani, menţiunea este că nu există dovezi ale beneficiilor vaccinării cu cea de-a patra doză. Astfel că, al doilea booster nu este recomandat pana la 60 de ani. Eu personal, as vrea sa fac doza a patra de vaccin cu varianta nouă a vaccinului, care sper să oprească şi transmisibilitatea acestei tulpini. În septembrie speram să existe un nou vaccin”, a mai spus Alexandru Rafila la România Tv.
Deşi numărul infectărilor este în creştere, ministrul Sănătăţii nu consideră necesară impunerea de noi restricţii.
„Eu, personal nu cred ca se va ajunge la restrangerea activitatilor publice. Cred ca aceste valuri care vor mai aparea nu vor duce la sufocarea sistemelor de sanatate cum s-a intamplat în primele valuri ale pandemiei. Nu are rost sa opresti activitatile economice si sociale, nu are rost sa inchizi şcolile.
Mască recomand, nu ca obligativitate. În unitățile sanitare, da. Am rugat toți șefii unitățlilor sanitare să utilizeze masca. La nivelul populației, cred că este clar, am văzut deja oameni care poartă mască. Principalul loc în care se transmite virusul este în mijloacele de transport. Am avut prieteni care s-au infectat în avion.
Pentru a impune restrictii trebuie sa existe o decizie, care trebuie aprobata in Parlament, care să genereze o lege care să spună că este stare de alertă. În momentul acesta nu se poate „, a mai spus ministrul la emisiunea lui Victor Ciutacu.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că infecţiile COVID-19 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel, transmit Reuters şi AFP.
Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o „decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.
Comitetul a avertizat şi asupra scăderii procedurilor de screening şi de secvenţiere genomică, care fac „din ce în ce mai dificilă” evaluarea impactului variantelor COVID-19 şi a subliniat „inadecvarea supravegherii actuale” a pandemiei.
De asemenea, Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că a luat act de creşterea recentă a numărului de cazuri de COVID-19 în diferite regiuni ale lumii, precum şi de lipsa implementării măsurilor adecvate de sănătate publică în regiunile afectate de reapariţia cazurilor.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acceptat recomandarea comisiei privind menţinerea statutului de urgenţă globală de sănătate pentru COVID-19. Pandemia de COVID-19 „este departe de a se termina”, a anunţat marţi Tedros Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Geneva.
„Pe măsură ce spitalizările şi transmiterea COVID-19 cresc, guvernele trebuie să implementeze măsuri încercate şi testate, cum ar fi purtarea măştilor, ventilaţie îmbunătăţită şi protocoale de testare şi tratament”, a adăugat el.