Aștepți musafiri la masă? Află cum poți să pregătești un ospăț de poveste în Moldova

Pregătirea unei mese în stil tradițional moldovenesc implică atât o latură estetică, cât și una gastronomică, un cupaj de gusturi, arome, culori și ingrediente autentice zonei din care provin. Pornind de la un decor presărat cu elemente specifice portului popular local, poți să reconstruiești imaginea satului moldovenesc, adăugând mâncăruri și deserturi tradiționale preparate conform rețetelor moștenite de la străbuni, acompaniate de băuturi procurate local. Dacă ești din Botoșani și vrei să-ți impresionezi musafirii cu o masă amenajată conform obiceiurilor din Moldova, trebuie să ai în vedere câteva elemente care vor da o bună dispoziție printre vizitatori.

Iată cum poți să pregătești o masă în stil tradițional moldovenesc

  1.     Decorează masa cu  obiecte din ceramică

Indiferent de evenimentul pentru care se pregătește masa, organizarea lui va începe cu  stabilirea unui set up în concordanță cu tema stabilită, preparatele culinare și atmosfera creată.

Românii îndrăgesc să amenajeze masa în stil tradițional românesc cu accente specifice zonei din care provin, obicei care reînvie datini și tradiții.

În Botoșani, pregătirea mesei în stil moldovenesc poate implica elemente decorative specifice Moldovei, unice prin formă, culoare și motive, cum ar fi mobilierul de lemn pictat manual, fața de masă și ștergarele brodate cu motive tradiționale, obiectele ornamentale pentru masă, ori vasele de lut folosite pentru preparatele culinare și băuturi.  În acest sens, poți alege ceramică neagră pentru decorarea mesei.

Ansamblul mesei poate fi completat cu un decor floral, care să  implice o arhitectură de bază compusă din mai multe recipiente cu flori de câmp, elemente care întregesc tabloul unei mese tradiționale, redând atmosfera autentică a satului românesc, definit prin simplitate și rafinament.

  1.     Pregăteşte mâncăruri tradiţionale

Bucătăria moldovenească este recunoscută datorită delicateselor pregătite dintr-o selecție bogată de legume, carne, pește și produse lactate. Poți transforma o masă amenajată în stil tradițional moldovenesc într-un adevărat festin compus din mâncăruri specifice acestei zone pornind de la celebrele borșuri moldovenești, sarmale, tochitură sau plăcinte și până la nelipsita mămăligă, un simbol al bucătăriei românești.   Bineînțeles, așa cum e specific în zona Moldovei, poți acompania toate aceste preparate cu smântână naturală din lapte de vacă, pentru o savoare desăvârșită. Pe Laktorio.ro se găsește o gamă variată de produse lactate, care te vor ajuta în tot demersul gastronomic pe care îl pregătești.

Bucătăria moldovenească este un simbol al culturii și al civilizației acestei zone, care s-a rafinat prin influențele adoptate de la popoarele cu care s-a intersectat de-a lungul vremii.

 

  1.     Alege vinul potrivit din oferta locală

În tabloul unei mese tradiționale, un loc incontestabil îl va ocupa vinul provenit din podgoriile moldovenești, recunoscute pentru calitatea băuturilor pe care le oferă. Vinurile sunt obținute prin îmbinarea vechilor practici tradiţionale cu noile cuceriri ale ştiinţei şi tehnologiei, motiv pentru care aceste băuturi reprezintă alegerea perfectă pentru a completa savoarea mâncărurilor pregătite autentic. Turnarea vinului în ulcele de lut ars, îi va da un plus de farmec și îl va integra perfect în estetica decorului amenajat. Poți pregăti o selecție de vinuri din diferite soiuri de struguri, în funcție de preparatele pe care le vei servi la masă, procedură foarte apreciată de cunoscători dacă deții cunoștințele necesare în domeniu.

În concluzie, atingerea câtorva repere ce țin de obiceiurile populare va conduce la încropirea unui tablou ce denotă o atmosferă vie și autentică, pe care musafirii o vor aprecia pentru simplitate și originalitate. Paleta de elemente tradiționale românești este ofertantă din multe puncte de vedere, fiind o puternică sursă de inspirație atât pentru designul de interior, domeniul gastronomic, ori vestimentație. Din acest motiv, abordând acest stil în amenajarea unei mese pentru invitați, vei inspira prin alegerile făcute, promovând totodată tradiții și cutume din zona în care locuiești.

Sursă foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *