Proiectul „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, implementat la Hudești

sigla hudestiProgramul RO10 „Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finanţat prin intermediul Granturilor SEE, are ca obiective principale îmbunătăţirea situaţiei copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc social (cu o atenţie specială acordată populaţiei de etnie romă), respectiv dezvoltarea de iniţiative menite să reducă inegalităţile şi să combată discriminarea grupurilor vulnerabile la excluziunea socială şi economică. Necesitatea finantarii prin fonduri neramburasabile si fara contributie din partea  Primariei Hudesti , au fost identificate probleme ale comunitatii rrome din satul Baranca, comuna Hudesti si prin proiectul din cadrul call-ului RO10 sub denumirea ,, Copii si Tineri aflati in situatii de risc si Initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale  se urmareste :

– acordarea de sprijin elevilor rromi in procesul de invatare, prin module de educatie remediala in vederea prevenirii abandonului scolar si asigurarii promovarii la testele nationale.

-asigurarea unei mese copiilor participanti la curs

-achizitionarea unui microbuz care sa transporte elevii la scoala din centrul comunei la activitati educative si sportive.

-organizarea de sesiuni de educatie parentala.

Mentionez ca beneficiarul acestui proiect este Primaria comunei Hudesti, acesta identificand problemele comunitatii prin grupul de initiativa locala infiintat la nivelul satului Baranca ,comuna Hudesti. Proiectul “Pasi catre un viitor mai bun!” se adreseaza comunitatii de romi din satul Baranca, comuna Hudesti, judetul Botosani. Activitatile prevazute in cadrul proiectului vizeaza masuri integrate de interventie care au ca scop promovarea incluziunii sociale si a rolului educatiei la nivel de comunitate. Prin urmare, interventia se va desfasura pe trei paliere, adresate copiilor cu varsta intre 7-15 ani, parintilor/tutorilor acestora si personalului specializat, in  acest caz cadrelor didactice din scoala Baranca. Activitatile adresate copiilor vor include activitati de educatie formala si non-formala. Astfel, se vor desfasura ore de limba romana, limba engleza, matematica si TIC prin care se va urmari remedierea lipsurilor la nivel de achizitie individuala precum si pregatirea pentru testele nationale. In ceea ce priveste educatia non-formala, activitati de tipul biblioteca vie, teatrul labirint, dezbateri etc vor viza dezvoltarea abilitatilor de viata independenta a elevilor. Al doilea palier al interventiei ii vizeaza pe parintii/tutorii acestora care vor beneficia de consiliere parentala. Scopul acestei actiuni este implicarea mai activa a parintilor in activitatea scolara a elevilor, constientizarea rolului educatiei precum si a importantei continuarii studiilor. Un al treilea segment vizeaza personalul didactic al scolii care va fi instruit si capacitat cu instrumente de combatere a fenomenului de violenta si in special a fenomenului de bullying in scoala. Se vor tine sesiuni de instruire si formare a cadrelor didactice. Pe scurt se va incerca crearea unui parteneriat intre scoala, parinti,elevi si autoritati locale pentru a asigura un nivel mai ridicat de educatie in ceea ce priveste comunitatea de romi din Baranca, in special prin incurajarea continuarii studiilor la un liceu din judet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *